«Україна» має новий статус

Національний палац «Україна», який нещодавно відзначив своє 35-річчя, відтепер має нову назву і статус – Національний палац мистецтв «Україна» й підпорядковується державному управлінню справами Президента України. Це – госпрозрахункова організація. Новий генеральний директор і художній керівник народний артист України Микола Мозговий заявив:  «Протягом останніх років палац обмежував свою діяльність орендними взаєминами з тими, хто виступав на головній сцені держави. Відтепер збираємося створити концертну організацію із власною режисерсько-художньою частиною».

Дуже імпонує і толерантність, і масштаб задумів пана Мозгового. На святкову зустріч із нагоди 35-річчя палацу запросив попередніх керівників. Олексія Старостіна – першого директора палацу, який прийшов сюди ще під час завершення будівництва приміщень, займався добором фахівців, які б обслуговували палац. А також другого директора –  Володимира Савченка, який починав працювати в палаці механіком, згодом – головним інженером, потім очолив колектив, якому віддав 16 років. І – Людмилу Єльфімову, яка в палаці «Україна» з грудня 1969 року в будівельній дирекції. Останні роки була головним інженером. У дарунок їм, як і багатьом ветеранам колективу, – годинники із зображенням палацу. Показали документальний фільм з «біографії» палацу. Старші кияни пам’ятають: відлік – від 10 квітня 1970-го, коли відбулося офіційне відкриття «України». Після мітингу всіх присутніх тоді запросили до красеня-новобудови, показали фільм «Білий птах із чорною ознакою»…

А тепер – про майбутнє «України».

– Палац буде відкритий і доступний для всіх, – розповідає Микола Мозговий. – Уже, крім концертів, маємо серйозні домовленості з різними об’єднаннями – художників, скульпторів, гончарів, іншими майстрами ужиткового мистецтва – про те, щоб під час великих свят проводити тут постійні виставки. В окремій залі організовуватимемо літературні вечори – з прозаїками й поетами та просто цікавими людьми. Розробляємо «нові правила гри». З 2 травня виступом Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г.Верьовки розпочали концерти – «власну продукцію». Це те, що було забуто упродовж останніх років. Повертаємося до «касового господарства», створення свого відділу реалізації квитків.

Дуже болить йому ота зневіра людей у «власному продукті», як висловлюється генеральний директор. Болить, бо засилля попси й непотребу на сцені. Слухачі стомилися від цього. Натомість 19-20 травня на сцені палацу «Україна» відбудуться концерти Національного академічного заслуженого ансамблю танцю імені П.Вірського, квитки на які вже практично продано. І в те, що палац «Україна» відтепер буде відкрито для всіх, віриш пану Мозговому. Квитки ж бо на концерти ансамблю ім. П.Вірського – від однієї до 35 гривень.

Аби «власний продукт» палацу був високого рівня, Микола Мозговий створює художню раду. До неї ввійдуть представники (провідні в своїй галузі) оперного мистецтва, симфонічного, камерного й драматичних театрів, літератори.

Миколи Мозговий пригадав особисті пам’ятні виступи на цій сцені:

– 1984 року тут відбувся мій перший і єдиний тоді в Україні – сольний, естрадний концерт. Тоді з мене не взяли орендної плати. Так і я чинитиму відтепер. З народними артистами працюватимемо на паритетних засадах, не братимемо орендної плати. Укладатимемо угоди, де обидві сторони відповідатимуть за організацію концерту, розповсюдження квитків.

Більше місяця тому, одразу після свого призначення, звернувся з такою пропозицією до зірок, але поки що ніхто не зголосився. Взятися за сольний концерт (не збірний) і довести, що ти справді народний артист – непросто.

Пана Мозгового запитують, чи він виступатиме як артист, будучи гендиректором? Відповідає: «Співатиму». Задумав і власний сольний концерт, організовуватиме його, як і належить, за новими правилами палацу, дбатиме про організацію концерту, розповсюдження квитків.

– Ця сцена – для будь-якого жанру мистецтв, – зауважує пан Мозговий. – Встановили новий пульт – 48-канальний. У нас «етажерка звукова» зроблена так, що задовольнить найвибагливішого гастролера. В палаці «Україна» є пульти, яких нема в Москві, в країнах СНД. За це я вдячний попередньому керівництву палацу. Передбачається скорочення штату, але ядро колективу, найграмотніші фахівці (незалежно від їхнього віку) залишаться.

Повертаючи до палацу все рідне, українське, високе, Микола Мозговий вважає, що було б добре відновити й фестивалі, які створювали неповторне обличчя Києва – і «Київську весну», і «Золоту осінь».

– Ми б охоче співпрацювали з київською владою, відновлюючи такі добрі традиції нашого міста, – каже.

Під час великого концерту з нагоди 35-річчя палацу «Україна» його славну сцену опромінили такі ж найуславленіші колективи – Національні – хор імені Григорія Верьовки, ансамбль танцю імені Павла Вірського, оркестр народних інструментів України, балет оперного театру імені Тараса Шевченка… Поет Юрій Рибчинський свій новий вірш «Україна» – поетичний образ нашої держави – подарував Миколі Мозговому, щоб написав музику й заспівав. І «щоб ніхто, хто її ніколи не любив, не поставив на коліна під чужий мотив». Окрилений Микола Мозговий заспівав свою давню й щиру пісню – «Край, мій рідний край».

А ще щиро говорив, що хоче підставити своє плече Президенту України, щоб Україна-держава та її головний, однойменний Національний палац – повертали на нове життя.