Наших судять!

Україна й Білорусь, колись родички, а тепер близькі сусідки, опинилися на межі серйозного загострення міждержавних стосунків.

Мінський суд таки відмовився достроково звільнити п’ятьох громадян України, засуджених до адміністративного арешту за участь у несанкціонованій акції білоруської опозиції 26 квітня. Проте росіян, які брали участь у тій же акції в Мінську, відпустили на волю ще минулої суботи. Зараз посольство України в Білорусі разом з адвокатами Мінської міської колегії й Міжнародною асоціацією прав людини розглядають можливість оскарження постанов білоруських судів щодо українців у Верховному суді Білорусі.

Офіційний Київ уже висловив своє «фе» небажанню білоруської сторони піти назустріч клопотанням затриманих громадян України та їхніх родичів, а також кількаразовим зверненням українського МЗС. У заяві йдеться, що під час затримання українців білоруська влада порушила норми міжнародного права. Українські дипломати також обіцяють і надалі докладати всіх зусиль, щоб у Мінську звільнили громадян України.

Проте саме ці зусилля поставив під сумнів головний дипломат Білорусі в Києві Валентин Величко. Він заявив, що український посол у Мінську Петро Шаповал, на відміну від російського колеги, нібито не звертався з проханням звільнити співвітчизників.

Проте український консул у Мінську Василь Сердега пізніше спростував заяву білоруського посла, зазначивши, що «...суд не підтримав наші клопотання про звільнення і залишив чинними рішення двох попередніх судів. Ми маємо копії протоколів. Це були клопотання як від імені громадян, так і від посла Шаповала».

Тим часом українська молодіжна організація «Національний альянс», членами якої є затримані українці, як і обіцяла, розпочала поблизу посольства Білорусі масові акції протесту, до якої вже приєдналися профспілка таксистів, а також усі небайдужі українці. Протестувальники не виключають, що буде заблоковано всі виходи з будівлі  посольства.