«Стометрівка» для Ющенка

«Влада зробила більше, ніж можна було чекати, але менше, ніж потрібно державі», – так оцінив перші сто днів Віктора Ющенка на посаді Президента політолог Вадим Карасьов. Він пояснив, що ми «втекли від найгіршого сценарію, але до найкращого так і не прийшли». Напередодні першого «ювілею» нової влади експерти ділилися своїми уявленнями про прекрасне в «політиці».

Найпесимістичнішими виявилися погляди «губернатора» Дніпропетровщини Юрія Єханурова. «Краще жахливий кінець, ніж жах без кінця», – висловився він про тяганину з реприватизацією та кадровими змінами. Чимало колег погодилися з Єхануровим у тому, що влада загралася в саморекламу, тим часом як на місцях керують ті самі особи і пересічний громадянин не відчуває змін. Але їх уже передчуває середній клас, який зробив чи не найбільший внесок у Помаранчеву революцію. Цим людям, за оцінками «песимістів», дісталося за принципом «за моє жито мене ж і бито».

Заступник голови податкової адміністрації Микола Катеринчук не поділяє плачу новітніх «Ярославн»: «Сто днів – це не стометрівка, яку треба пробігти за певний час і стати чемпіоном. Швидкість дуже висока і помилок не уникнути». Він вважає, що більшість урядових рішень приймали під впливом Держбюджету-2005 і підготовки до парламентських виборів. Цілісного обличчя нового політичного режиму, на думку Катеринчука, ми не побачимо, доки не з’явиться його дзеркало, тобто об’єднана опозиція. Політолог Володимир Фесенко порівняв цей період із медовим місяцем у стосунках влади і громадян, коли окреслюється тільки їхня загальна стилістика. Оцінювати перші результати він пропонує через кілька місяців «спільної побутової практики». Фесенко вважає, що будь-яке рішення уряду завжди викликатиме зіштовхування інтересів. Головне, на його думку, це помітна готовність влади реалізовувати передвиборні обіцянки. Проте часто це робиться хаотично.

«Річ у тім, що колишня опозиція була командою «проти»: там зібралися люди з абсолютно різним баченням політичного курсу», – пояснив політолог Володимир Маленкович. Наслідки цього ми бачимо у «тріщині» Ющенко-Тимошенко-Порошенко, а також усередині уряду.

Експерти наголошували на необхідності прискорити адміністративно-територіальну й судову реформи, хоча було помітно, що для більшості ці реформи видаються ще досить химерними. А от у питанні конституційних змін, які мають набути чинності у вересні цього або в січні наступного року, експерти були категоричні. Мовляв, Ющенкові треба відкинути етичні зобов’язання перед союзниками та ініціювати перегляд законопроектів. Оскільки найважливішими для нього мають бути зобов’язання перед народом.