Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО: «Це не демократія, а охлократія»

Напередодні свят ми запитали Київського міського голову Олександра Омельченка про те, чи буде демонтовано намети, встановлені біля столичної мерії.

– У грудні та січні кияни проявили політичну волю, зрілість, продемонстрували, що столиця готова до демократичних перетворень, – сказав Олександр Омельченко. – Другий етап підтвердження киянами готовності столиці до соціальних та економічних перетворень характеризується результатами роботи в першому кварталі і в квітні. Маємо найвищі економічні та фінансові показники, кияни вчасно отримують заробітну плату, пенсії, інші соціальні виплати. Київ відповідально готується до всіх травневих свят. Тому прояви так званої «демократизації» в суспільстві з використанням наметів із символами Президента України Віктора Ющенка вважаю негативним явищем як у Києві, так і по всій Україні. Це не є прикладом продовження Помаранчевої революції. Я противник таких демонстрацій. Адже почали надходити скарги від мешканців будинків на Хрещатику: голосні сурми і барабанний бій заважають людям відпочивати. Заміри міської санепідстанції зафіксували шум до 60-70 децибелів, від яких шибки у вікнах дрижать. Намети цивілізовано демонтують зі збереженням цінних речей, у яких не має господаря.

Порушенню правил внутрішнього розпорядку у Києві має бути покладено край. Тому ми письмово звернулися до Президента України, голови Верховної Ради, голови Верховного Суду, Генерального прокурора з проханням розглянути ці питання в комплексі. Щоб рішення було спрямовано на мобілізацію, об’єднання суспільства, а не продовження його роз’єднання, деморалізацію. Люди, які ночують у наметах без документів – звичайнісіньке бомжування. Це не кияни.

Маємо намір звернутися до Апеляційного суду Києва і до Верховного Суду України про правове упорядкування проведення пікетувань та маніфестацій.

Намети або будь-які інші тимчасові споруди є малими архітектурними формами, і розташовувати їх на тротуарах, де повинні ходити люди, – грубе порушення правил внутрішнього розпорядку у Києві. Мені відомо, що практично всі релігійні конфесії мають намір дати негативну оцінку цьому явищу. Це не демократія, а охлократія. Ми налаштовані утримати у Києві соціальний, політичний і фінансовий спокій та стабільність.