Віра дає нам надію

Із Пасхального послання патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

Дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

Церква святкує Воскресіння Христове і в своїх піснеспівах прославляє Воскреслого Господа. В той же час наша віра свідчить про те, що прийде час, коли і всі померлі воскреснуть. Воскресіння Христове є початком загального воскресіння. Без нього і покаяння, і прощення гріхів, і боротьба з людськими пороками й вадами хоч би і мали певну вартість, але, зрештою, закінчувалися б нічим.

У наших думках іноді виникає сумнів: чи не є це солодкий міф, яким ми самі себе заспокоюємо. Не те що віра у загальне воскресіння, а й віра у воскресіння Христа навіть у серцях деяких апостолів народжувалася в муках сумніву.

Те, що не сприймається розумом, сприймається вірою. Господь говорить, що всі померлі воскреснуть. Не запитуй: як? У Бога все можливе, у Нього немає неможливого. Він із небуття привів усе до буття. Невже Той, Хто створив космос і людину, не може оживити давно померлі тіла; вони померлі, але існують, бо матерія, як ми знаємо, незнищима.

Віра у воскресіння Христа вселяє в нас упевненість, що Бог завжди перемагає. Віра у воскресіння Христа дає нам надію, що й у земному житті добро перемагає зло. Весь світ був свідком, як, за допомогою Божою, в Україні добро і демократія перемогли зло і насилля. Тому й в труднощах, і навіть у стражданнях, ми не повинні втрачати надію на краще. Ми віримо, що Господь і надалі буде милостивим до України і благословить український побожний народ та його Помісну Українську Православну Церкву, визнану вселенським православ’ям.

У ці святі дні сердечно вітаю вас, преосвященні архипастирі, боголюбиві пастирі, чесне чернецтво, улюблені браття і сестри, зі святом Воскресіння Христового, яке зміцнює нашу надію на вічне життя.

Нехай Воскреслий Господь наш Ісус Христос подасть усім нам Свою благодатну поміч на справи добрі. «Святкуючи оновлення життя нашого, – говорить св. Григорій Богослов, – оновлюємося і ми духовно! Усе в природі оно держава, зі Святим Духом, на славу Бога Отця».

Воістину Христос Воскрес!

ФІЛАРЕТ