«Неофіційних» туристів ніде селити

Українські тур-оператори занепокоєні тим, що не можуть забезпечити місцями усіх іноземців, які хочуть приїхати у травні до Києва на ювілейний фінал «Євробачення».

Такі проблеми, звісно, не стосуються офіційних делегацій та журналістів, а це близько двох з половиною тисяч осіб. Для них уже давно заброньовано номери в усіх центральних готелях. Водночас українські туристичні компанії не знають, де селити організованих, але «неофіційних» гостей столиці. «Ми відкрили кордони і скасували візи, але туристів буде не так багато, як могло б приїхати, – каже віце-президент Туристичної асоціації України Степан Романюк. – Бо наші тур-агенції не можуть забезпечити місця в готелях і квитки на конкурс. І на цьому наша держава може втратити близько 150-200 тисяч євро».

Він навів приклад українського тур-агентства, яке під час міжнародної туристичної виставки в Берліні продало 500 путівок на «Євробачення». Але готелі «Дніпро» і «Турист», де планували розмістити туристів, відмовили у поселенні через те, що тут приймають офіційні делегації.

Щоправда, за словами заступника голови Державної туристичної адміністрації України Євгена Самарцева, з «Туриста» бронювання вже знято. Але остаточно проблему поселення іноземців ще не розв’язано.

Очікують, що Київ відвідає близько 7-8 тисяч гостей. Спеціально для них на майдані Незалежності та Софійській площі буде встановлено два пункти туристичної інформації, які розпочнуть роботу з 14 травня. Там же щодня збиратимуть усіх бажаючих на безплатні екскурсії. «Асоціація екскурсоводів України розробила кілька екскурсійних програм по Києву та області, – розповідає Євген Самарцев. – Зокрема й екскурсію «Місцями Помаранчевої революції».

А ще для гостей Києва заплановано відвідини Музею народної архітектури та побуту в Пироговому, де вируватиме фольклорне свято «Українське село запрошує».