У «Погодка» – ювілей

Хто ж нині, виходячи з дому, не поцікавиться прогнозом погоди?! Його повідомляють нам з радіо- й телеефіру, вміщують у газетах і журналах, а молодь здебільшого дізнається про витівки погоди із всесвітньої павутини. Навіть по телефону тепер можна дізнатися, чого очікувати від небесної канцелярії. А всього якихось півтора століття тому погоду визначали кожен хто як міг. Поки підприємливі британські видавці не почали друкувати прогнозів погоди в газетах.

Піонером цього виду інформаційного жанру став Чарльз Діккенс. Саме він підтримав ідею друкувати у власній газеті щоденні повідомлення про можливі зміни температури й опади.

Перше повідомлення з’явилося 31 серпня 1848 року. А вперше ризикнула подати прогноз погоди на цілий тиждень у квітні 1875 року газета «Таймс». У ті часи науковий прогноз навіть на день, а тим більше на тиждень, часто не справджувався і вводив людей в оману. Хоча над прогнозами працювали всі метеостанції Великої Британії та найдосвідченіші працівники королівської обсерваторії в Гринвічі.

За півтора сторіччя методи прогнозування змінилися. На озброєнні синоптиків тепер космічні супутники й найпотужніша обчислювальна техніка. Але навіть у наші дні точність прогнозу погоди далеко не досконала. Все ж уявити будь-який друкований чи  електронний ЗМІ без повідомлення від Гідрометцентру просто неможливо.

Останніми роками з «легкої руки» Руслани Писанки на українському телебаченні навіть з’явилася нова професія – міс- або містер-погода, на яку канали навперебій запрошують найвродливіших та найефектніших ведучих, нерідко навіть титулованих красунь. Як, приміром, «Інтер» короновану не лише в Україні, а й у США Олександру Ніколаєнко.

Про 130-річчя газетного прогнозу погоди ми згадали недарма, бо через кілька днів ювілей у вечірківського хлопчика «Погодка». Талантом редакційного художника Юрія Козюренка він то усміхається сонечку, то ховається під парасольку, то хмуриться, то радіє, а то й безтурботно та безстрашно вистрибує по калюжах на сторінках нашого видання ось уже 50 років поспіль! Понад 11 тисяч разів кияни, лише поглянувши на малюнок, уже мали змогу здогадатися, чого очікувати від небесної канцелярії наступного дня. Сподіватимемося, що наше любе хлоп’я ще довго супроводжуватиме прогноз погоди у «Вечірці» а ми всі разом не ображатимемося на синоптиків українського Гідрометцентру за те, що замість передбаченого ними сонця з неба сипатиме сніг, чи литиме дощ. А можливо, невдовзі й вони перестануть помилятися…