Реконструкція таки відбудеться

Яка подальша доля інфекційного відділення Центральної клінічної лікарні? Це запитання ми поставили заступнику голови КМДА Валерію Бідному.

– Упродовж  півтора року проводитиметься ремонт і реконструкція відділення, – відповів Валерій Григорович. – Це створить нормальні умови для лікування хворих та роботи медперсоналу в цій же лікарні. Роботи заплановано на вересень. Програмою соціально-економічного розвитку Києва на 2005 рік передбачено 1 мільйон гривень на підготовчі роботи з реконструкції відділення. Інфекційний корпус – досить старий, а тому деякі його приміщення не можна відновити чи відремонтувати без змін, які відповідали б сучасним вимогам лікування інфекційних хворих. Скажімо, повної реконструкції потребує і система боксів, і каналізації. Це проектом передбачено. На 2006 рік закладатимемо до програми соціально-економічного розвитку  певну суму (а це близько 70 млн. грн.) для завершення реконструкції.

Там  виник невеликий конфлікт, пов’язаний не стільки з медичним персоналом, скільки з професором Жанною Іванівною Возіановою. Вона побоюється, що їй доведеться  працювати в гірших умовах. Бо якщо йдеться про умови роботи медперсоналу та умови лікування хворих, то ми їх не погіршимо. По-перше, відновили інфекційне відділення 9-ї лікарні в Шевченківському районі, готуватимемо два відділення в лікарні № 15 на вулиці Фрунзе, що на Подолі, для того, щоб розмістити там 40-50 хворих. Звичайно, створимо умови для роботи кафедри інфекційних захворювань Національного медичного університету. Можливо, на період ремонту вони будуть не такими, як тепер. Бо якщо говорити про кафедру, то вона  нині має кращі умови, ніж медперсонал лікарні.

Є також програма розвитку Центральної клінічної лікарні – однієї з найстаріших у місті. Медична громадськість незабаром відсвяткує 130-річчя цього закладу. Початок її будівництва був пов’язаний із цесаревичем Олександром, який тоді перебував у Києві і захворів. Свої кошти в будівництво вкладали меценати. Лікарню спорудили для боротьби з інфекційними захворюваннями. Нині побутує думка, що Центр інфекційних захворювань не потрібен. Але я і мої колеги  вважаємо, що  цю лікарню  потрібно зберегти,  зробивши комплексну реконструкцію, зокрема й інфекційного центру. Програму розвитку Центральної клінічної лікарні медперсонал закладу схвалив.  Її погоджено на нараді в Київського міського голови. Програму реконструкції розраховано на 2005-2015 роки. Якщо говорити про кошторис, то це близько 500-600 мільйонів гривень, тобто фактично річний бюджет для охорони здоров’я міста Києва.

Проблема з лікуванням інфекційних хворих існує. У столиці справді немає матеріально-технічної бази для цього.  Була пропозиція зробити центр лікування інфекційних захворювань біля села Троєщина, де недобудовано республіканську лікарню. Міський голова надіслав листа прем’єр-міністру та Президенту України з проханням передати цей довгобуд до комунальної власності столиці. Про рішення з цього питання ще не знаємо.