Писанка із страусового яйця

Не в кожній київській школі напередодні Великодня розмальовують яйця. А от учитель-організатор ліцею «Голосіївський» №241 Зінаїда Сєрова влаштувала конкурс юних писанкарів і відповідну виставку. Щоправда, школярі творять не лише напередодні Великодня, а й протягом навчального року в гуртку «Писанка», яким уже десять років керує Зінаїда Сергіївна, вчитель-методист вищої категорії. У її кабінеті багато старовинних речей, подарованих ліцею батьками, – скриня 1870 року, серпи, рогачі, веретена, рушники. На жаль, не вистачило місця для величезного ткацького верстата.

– Вчителі не дуже полюбляють писанкарство, оскільки діти під час роботи з вогнем (а віск потрібно нагрівати над свічкою) можуть обпектися. Але я проводжу інструктаж і проблем не виникає, – каже Зінаїда Сергіївна.

У коридорі – виставка творів: найчастіше розмальовано курячі яйця, рідше гусині, перепелині й навіть страусові.

– Ця писанка називається «Зірка ружа», а ось ця – «Циганські шляхи», – продовжує Зінаїда Сергіївна. – Здавна люди тут зображували лише добрі бажання, закодовані в символи. Квіти символізували дітей, дубові листки – чоловіче здоров’я, а риба – добробут. Сосонки і гострячки, як і торохкальце (засушене яйце), оберігали хату від нечистої сили. Щоб бути вродливими, дівчата вмивалися свяченою водою, у якій лежали писанки. Їх ставили біля ікон. Якщо писанка звідти падала – чекай біди.

Хлопці та дівчата, перш ніж почати цю роботу, оволодівають навичками роботи з гарячим воском, технологією фарбування (від світлішої фарби до темнішої) та знежирення в оцті. Дехто із дітей створює оригінальні малюнки.

Конкурс викликав ажіотаж серед школярів молодшого та середнього віку. І не дивно, адже цей гурток відвідує 60 дітей. Одна сім’я збиралася поїхати в село, але дитина наполягла, що вона має взяти участь у конкурсі, і візит відклали. А от третьокласниця Катя Сидорова незадовго до конкурсу впала з роликів і травмувала обидві руки. Дівчинка проявила характер – прийшла на конкурс з гіпсом на руках і розмалювала не одне яйце. Поряд старалася її сестра Даринка.
По завершенні конкурсу всі учасники отримали подяки та подарунки. «Доки розмальовують яйце – доти існуватиме світ», – впевнена Зінаїда Сєрова.