У пошані добродушні песики

Гавканням, дзявканням і гарчанням зустрічав гостей у вихідні «Експоцентр України». Майже три тисячі собак більш як 100 порід були в центрі уваги суддів, відвідувачів і, звичайно, власників. За два дні Кінологічна спілка України провела традиційні міжнародні виставки собак «Україна-2005» та «Кубок мера Києва-2005». Не обійшлося без приємних сюрпризів, лотереї, конкурсу дитячого малюнка.

Серед рідкісних для України порід уперше були представлені босерон, грюнендаль, мареммано-абруцеський пастуший собака, ландсір, піренейський мастиф, сенбернар короткошерстий.

У рамках виставки вперше в Україні відбулося собаче супер-шоу «Злато скіфів-2005», де змагалися національні та міжнародні чемпіони. Кастинг проходив у неділю на двох доріжках – червоній та синій. По кожній із них хендлер у вечірньому вбранні вів собаку. Хвостатих оцінювало п’ять суддів, і голосували вони картками. Серед ста найкращих із кращих чотирилапих їм довелося методом виключення обрати лише трьох переможців. Проте учасники одержали цінніші призи, ніж отримані ними раніше – замість декоративних кубків вручали статуетки (золоті, срібні та бронзові). Такі шоу,  як правило, відбуваються під час великих світових виставок, і сусіди України поки що подібних не проводили.

– Кубок мера – це світова традиція, – розповідає Олена Сергеєва, начальник прес-служби КСУ. – Зазвичай, якщо у великому місті відбувається міжнародна виставка собак, то мерія також нагороджує переможця. Київська мерія, як правило, готує красиві кубки, часто допомагає вирішувати організаційні питання, пов’язані з орендою приміщень, дозвільною документацією, друком афіш. Муніципальні засоби масової інформації повідомляють киян про цей захід.
Тішить, що декоративні породи собак користуються все більшим попитом. Усіх чотирьохсот, які класифікує FCI (Міжнародна Кінологічна федерація), поки що не маємо в Україні, проте щоразу на черговій виставці обов’язково з’являється якась новинка. Ще кілька років тому фаворитами були агресивні службові породи, нині ж популярні добродушні собаки. Серед крупних, приміром, голден-ретрівер, серед декоративних – чіхуахуа. У пошані ті породи, які не вимагають дресирування, потребують мінімального догляду. А от пастушим, мисливським необхідний величезний кілометраж пробігу на природі, виконання певних нормативів із мисливського собаківництва. Тож завести пса серйозної мисливської породи і тримати його в міській квартирі – це означає загубити тварину. Дилетант не виховає такого пса, такі екземпляри – для фахівців.

Анастасія БАГАЛІКА