«Мілан» ставить на традиції «Челсі» – на здорові амбіції

Учорашнім поєдинком у Мілані, де місцевий однойменний клуб екзаменував нідерландський ПСВ, стартував євроліговий напівфінал, підсумки якого стануть відомими 4 травня. Причому, турнірний дует, який долучиться до боротьби лише сьогодні, – мова, звісно про британську міжусобицю «Челсі» – «Ліверпуль», – остаточно з’ясує свої стосунки на міжнародній арені на день раніше – уже 3 травня.

Англійські букмекери, котрих вважають найкращими фахівцями в своїй справі, ставлять на «Мілан» і «Челсі» з доволі значною перевагою над опонентами – майже в чотири рази вищою для італійців і потрійною – для клубу Романа Абрамовича. Дещо інша ситуація з кількістю міжнародних призів, завойованих претендентами в минулі роки. Якщо «Мілан» володів Кубком європейських чемпіонів шість разів – у 1963, 1969, 1989, 1990, 1994 і 2003 роках, то ПСВ – тільки одного разу: 1988 року, і з цим усе зрозуміло. Зате в другій парі саме потенційний невдаха – «Ліверпуль», який сходив на континентальну клубну вершину чотири рази – 1977, 1978, 1981 та 1984 років, абсолютно переважає за цим показником прогнозованого переможця. Можливо, це когось і здивує, проте «Челсі» насправді жодного разу не тріумфував у Кубкові чемпіонів і взагалі не виступав у фіналі найпрестижнішого турніру сучасності. Більше того, саме «Челсі», шанси якого на виграш євроліги вважаються хіба що на крихту меншими, ніж у «Мілана», є найменш титулованим у міжнародних змаганнях з усього квартету цьогорічних претендентів. Адже в активі беззаперечного лідера нинішньої англійської прем’єр-ліги тільки дві перемоги в Кубкові володарів кубків, який після сезону 1998/1999 років припинив своє існування, бо не витримав конкуренції з двома іншими міжнародними турнірами. Натомість нідерландський ПСВ здобув Кубок європейських чемпіонів і Кубок УЄФА, а «Мілан» і «Ліверпуль», узявши участь в дванадцяти та дев’яти континентальних фіналах, завоювали відповідно вісім і сім європризів, у тому числі аж десять найпрестижніших – на двох. Звідси й мотивація, і можливий характер цьогорічних євродвобоїв: «Мілан» ставить на славні традиції та характер історичного переможця, а «Челсі» – на здорові амбіції звитяжного сьогодення.

ДО РЕЧІ! Завтра почнуться напівфінали і в Кубкові УЄФА: «Парма» (Італія) – ЦСКА (Росія), «Спортинг» (Португалія) – АЗ (Нідерланди). Повторні зустрічі призначені на 5 травня, фінал – на 18 травня.