Кіло памаранчів за діжку бензину

Мітингувати ніколи не пізно. Приміром, Всеукраїнське молодіжне об’єднання «Молодь – надія України» днями зібралося протестувати проти підвищення цін на пальне. Дарма, що завдяки діям уряду бензин подешевшав ще в суботу. Ну що ж, краще пізно, ніж ніколи.

На час своєї прес-конференції об’єднання перетворило зал на міні-АЗС. Понаносили каністр із-під бензину, притягли навіть велику діжку. Ще й розписали їх гаслами  на зразок «Тимошенко, налий!», «Вимагаємо стабілізувати ціни на нафтопродукти» чи «Бензин за старою ціною!».

Голова організації Вадим Гладчук вимагає «декучмізації» нафтової промисловості. Адже в ній чимало порушень законодавства й фінансових махінацій. Слід провести перевірку НАК «Нафтогаз України», а також повернути незаконно приватизовані нафтопереробні заводи. Бо тепер ринок нашої країни монополізовано і російські бізнес-структури диктують свої умови.

«Молодь – надія України» підтримує Юлію Тимошенко та її заходи, спрямовані на здешевлення бензину. Уряд нарешті втрутився в тіньовий сектор економіки й почав боротися з монополістами. На думку пана Гладчука, це дозволить повернути до бюджету мільярди гривень.

Винними в махінаціях Вадим Гладчук вважає колишнього главу «Нафтогазу» Юрія Бойка та голову правління «Укртатнафти» Сергія Глушка. Він закидає їм фінансові махінації. Зокрема пан Бойко підписав договір про поставку дорогого туркменського газу. Хоча в Росію Туркменистан поставляє значно дешевше пальне.

А ще голова об’єднання «Молодь – надія України» підозрює, що найближчим часом нібито провернуть чергову аферу. Пов’язана вона із реконструкцією Кременчуцького нафтопереробного заводу, яку  здійснює корейська компанія. Вартість модернізації – 1,7 млрд. доларів, що більше, ніж заплатили за «Криворіжсталь». Тому пан Гладчук вирішив, що це начебто спроба захопити завод.

Згодом із конференц-залу бочки й каністри перекочували на вулицю. Акцію протесту підтримали також Громадянська кампанія «Пора» («чорна») та Українська республіканська партія «Собор». У останньої – свої, додаткові причини мітингувати. Виявляється, Юрій Бойко створив її клон – Республіканську партію України. От і заявляють члени УРП «Собор», що екс-керівник раніше «розкрадав нафту і газ, а тепер поцупив політичний бренд».

Розпочався пікет під стінами російського посольства, де влаштували змагання з дартсу: демонстранти яблуками закидали опудала «кучмістів». Найвлучніші отримали приз – кілограм помаранчів. Згодом мітинг перемістився під стіни Кабінету Міністрів, а потім колона пішла до посольства Республіки Корея. Завершилася акція біля Секретаріату Президента, де її учасники передали звернення Вікторові Ющенку.