Підприємців – у тінь?

П’ять мільйонів українців можуть залишитися без роботи, а малий та середній бізнес буде придушеним змінами до Держбюджету-2005. Про це заявили представники профспілок разом із незареєстрованою партією «Пора».

Основна претензія до нового закону – це зняття статусу платників єдиного податку з кількох груп підприємців (юристи, бухгалтери, орендодавці). Якщо документ набуде чинності 1 липня цього року, то їм доведеться мати справу з ПДВ. На думку «порівців», мало хто змириться з додатковим податковим тягарем і неймовірною паперовою тяганиною. А якщо хтось і погодиться працювати, то, на думку представника «Пори» Дмитра Луценка, підвищуватиме ціни на свої послуги, скорочуватиме працівників або заганятиме бізнес у тінь. За даними Дмитра Луценка, 19 тисяч приватних підприємців написали заяви про зняття з реєстрації за перший квартал цього року і майже стільки ж (17 тисяч) – протягом першої декади квітня. «Пора» підрахувала, що через такі процеси держскарбниця втратить 7-12 мільярдів гривень. Особливо це позначиться на місцевих бюджетах, отже, і на соцзабезпеченні.

Представники профспілок обурювались тим, що підприємці платять у соціальні фонди, а розпоряджається цими коштами держава. Вони вважають, що нині допомога при народженні дитини здійснюється за рахунок скорочення видатків на оздоровлення. Таким чином кошти просто перерозподіляються за смаком урядовців. Підприємці незадоволені й тим, що тепер за ліцензію на торгівлю алкоголем і тютюном треба платити не дві, а вісім тисяч гривень, та ще й із кожного касового апарату. Профспілківці передбачають не лише зростання цін на ці продукти, а й появу величезних черг у супермаркетах. Мовляв, продавці перехитрять закон і продаватимуть цигарки й пиво лише на одній касі.

«Пора» й зацікавлені особи вимагають від Верховної Ради скасування поправок, пов’язаних із єдиним податком. Вони хочуть, щоб усі зміни до законодавства приймалися лише після консультацій із громадськістю. А почати пропонують із закону про спрощену систему оподаткування. Для цього «Пора» планує посадити всі зацікавлені сторони за «круглий стіл». Якщо результату не буде, незареєстровані партійці закликатимуть підприємців до попереджувального страйку 16 травня, а 17-го «Пора» може розпочати масові акції протесту.