Красиво відмовитися від минулого

Напередодні Всеукраїнських зборів представників органів місцевого самоврядування Президент України Віктор Ющенко провів у столичній мерії робочу нараду з головами державних адміністрацій різного рівня.

У Колонній залі зібралися майже сто чоловіків і одна жінка – заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Людмила Супрун. У президії були голова Верховної Ради Володимир Литвин, віце-прем’єр Роман Безсмертний, Київський міський голова Олександр Омельченко, міністри, інші урядовці.
Тема зустрічі стала зрозумілою з виступу Віктора Андрійовича Ющенка:

– Це наше перше зібрання, присвячене, можливо, одному з фундаментальних завдань – проведенню адміністративно-територіальної реформи. Нині ми розпочинаємо дискусію щодо реформи управління, які її етапи, час реалізації, бюджетна підтримка і таке інше – це питання, які сьогодні на порядку денному. Від них не втечеш. Спробуйте подивитися на Україну з  погляду сучасної системи управління. Починаючи із центру і закінчуючи громадою. Подивіться уважно на повноваження, які залишилися точно такими, як були в 1936 році, коли засновували цю систему влади. Ми з вами 14 років йдемо начебто під прапором незалежності. З якою моделлю? Що ми привнесли в цю модель, що відповідає тому змісту, який написано на прапорі?

Не приховуватимемо того, що  в деяких регіонах утверджено кланову модель двох-трьох родів, двох-трьох сімей, яка підібрала під себе дві третини, можливо, половину складу депутатів. І їм уже нічого не треба змінювати. Рано чи пізно задзвонить дзвін по такій системі й по таких людях. Почуйте мене зараз. Це дуже важливо, щоб ми знайшли мудру логіку, як делікатно, красиво відмовитися від минулого. Я не хочу ним гордитися, коли йдеться про систему державного управління. Ми кланову систему зробили, олігархічну державу, яка висмоктала кров із десятків мільйонів людей за ці останні 10 років. Тут немає чим гордитися. І тому спішимо творити добро, спішимо швиденько перегортати цю сторінку. Хай вона відійде у минуле політично, коректно.

Питання, порушене Президентом, попередньо обговорювали на секціях. Про висновки, зроблені на засіданнях, розповіли їх керівники – Людмила Супрун, віце-прем’єр Роман Безсмертний, народний депутат України Юрій Ключковський. Кожен висвітлив свою тему – фінансове забезпечення, суть територіальної реформи (яка полягає в тому, на думку пана Безсмертного, щоби повсюди запрацювали органи місцевого самоврядування) та юридичні аспекти перетворень. Прем’єр-міністр Криму Анатолій Матвієнко зачитав проект резолюції Всеукраїнських зборів, після чого присутні висловили своє бачення необхідних змін в управління країною.