Чинили опір невидимому ворогу

Дата 26 квітня 1986 р. надовго залишиться в пам’яті людства. Катастрофа на Чорнобильській АЕС стала межею відліку часу в історії атомної енергетики. Вона показала наскільки небезпечна сила «мирного атома», що вийшов з-під контролю, і наскільки люди незахищені перед нею.

26 квітня ми із вдячністю і болем згадуємо про тих, хто, рятуючи світ від атомної біди, першими чинили опір невидимому й підступному ворогу. Майже всі вони (чергові по станції, пожежники, вертольотники) загинули.

Тепер про цей подвиг нагадуватиме вічний вогонь, який вчора було урочисто запалено біля пам’ятника героям-чорнобильцям, що на розі проспекту Перемоги та вул. Чорнобильської. Там відбувся мітинг-реквієм, приурочений 19-им роковинам чорнобильської трагедії за участю ліквідаторів, політиків, громадськості. Зі словами подяки до людей, яких тепер називають чорнобильцями, звернулися народний депутат України Володимир Бондаренко, депутати Київради Кіндрат Гіщак та Олександр Черніков, перший заступник Святошинської райдержадміністрації Петро Ціник, голова організації Союз – Чорнобиль   України Віктор Шелудько.

На мітингу були присутні представники дипломатичного корпусу Російської Федерації, Білорусі, Азербайджану, США, В’єтнаму, Румунії, Угорщини, Франції.

Біля пам’ятника з викарбуваними іменами жертв Чорнобильської трагедії відслужили панахиду. Десятки запалених свічок засвідчують нашу скорботу.