Усі надії на кібер-няню

Якщо кілька років тому Інтернетом користувалися 30 мільйонів землян і 80 відсотків із них були американці, то наразі доступ до нього має один мільярд осіб. У кожній українській школі є якщо не комп’ютерний клас, то принаймні кілька комп’ютерів і бодай один підключений до Інтернет-мережі. Це добре чи погано?

Діти та молодь, лідери серед його користувачів, звісно, скажуть, що добре. А ось їхні батьки, вчителі, працівники міліції стурбовані, позаяк інтернет-технології часто небезпечні саме для підростаючого покоління. Тому не випадково дитячі організації 67 країн світу звертаються до провідних Інтернет та nigh-teсh компаній з вимогою гарантування безпечної роботи дітей у мережі. Вони проводять кампанію «Зробімо ІТ безпечними». В Україні її підтримала Всеукраїнська мережа протидії комерційній сексуальній експлуатації дітей.

Деякі школярі можуть годинами блукати в Інтернеті (це ніби краще, ніж тинятися по вулицях і підворітнях). Хтось має можливість так забавлятися вдома, а ті, у кого немає власного комп’ютера, йдуть до комп’ютерних клубів. І досить часто, шукаючи, скажімо, реферат на задану тему з історії чи літератури, натрапляють на спокусливі порносайти. Дівчатка клюють на звабливу пропозицію працювати в модельному бізнесі – не розмірковуючи, надсилають власне фото в купальнику, як того вимагають керівники так званого модельного бізнесу. І потрапляють таким чином у сексуальні сіті. Їхнє фото використовують на порносайтах. Як це може вплинути на психологію дитини чи підлітка у майбутньому, – сумновідомо.

В Україні лише торік було порушено 281 кримінальну справу, а за три місяці нинішнього – 87 щодо використання на порносайтах фото підлітків. Відповідно до Статті 301 Кримінального кодексу забороняється ввезення, створення, продаж та розповсюдження порнографічної продукції в Україні, але не її експорт. Також заборонено використовувати неповнолітніх для виготовлення порнографічних матеріалів (покарання за це – від 3 до 7 років ув’язнення). Але прикро те, що часто самі неповнолітні й навіть їхні батьки виявляють бажання заробити гроші – свідомо пропонують себе для виготовлення порнофільмів.

– Ми проводили дослідження серед дітей-користувачів Інтернету, – розповів Василь Герасименко, заступник начальника Головного управління освіти і науки КМДА. – І виявилося, що 30 відсотків школярів молодших класів бодай один раз були на порносайті, серед старшокласників цей показник становить 58 відсотків.

Значна частина їх «долучилася» до цього після уроків у комп’ютерному клубі, де відслідковувати, хто на якому сайті побував, не належить до обов’язків керівників закладу (цього не передбачено при видачі їм ліцензії на підприємницьку діяльність). Можна записувати, в яку гру люблять грати у клубі відвідувачі, але це зайві клопоти.
Вадим Руденко, голова виконкому української спілки молодих депутатів, представив комп’ютерну програму психологічного захисту дітей «Кібер-няня», яка блокує вихід на порносайти. Як її отримати? Зайти на сайт www.kn.org.ua та завантажити програму Інтернету. Це дуже просто і не займе багато часу. Тепер, щоб її встановити, треба лише запустити інсталяційний файл, далі програма сама проведе тебе впродовж усього процесу інсталяції.

Тож така кібер-няня може уберегти наших дітей від розбещення, сексуальної експлуатації. Наразі нею вже скористалися 10 тисяч осіб.