«Мажорики», розрахунки й «живі люди»

Уже заврунилися парки і сквери, на клумбах готові спалахнути тюльпани, нарциси. А на лавочках не знайти вільного місця, бо їх окупували пенсіонери та закохані парочки. Останніх чи не найбільше поблизу ВНЗ – у студентів наразі не вельми напружена пора. А от наприкінці травня… Утім далеко не всі гризуть граніт науки так, що дим іде з вух. З-поміж студентів є чимало й таких, які не дуже переймаються оцінкою у заліковці – живуть весело не лише від сесії до сесії, а й під час здачі іспитів і навіть захисту курсових та дипломів.

– Були б лишень гроші, – зауважила донька моєї приятельки. – Наразі можна купити і контрольну роботу, і реферат, і курсову, і навіть дипломну роботу.
І показала мені з десяток рекламних папірців із номерами телефонів фірм, які спеціалізуються на виконанні саме таких робіт.

– Щоправда, я ними не користувалася, бо розраховую на свої знання, – продовжила вона. – Однак знаю, що на нашому курсі цими послугами дехто користується, причому постійно. І, що дивно, успішно навчаються та навіть отримують стипендію. Себе вони називають золотою молоддю, а для нас вони «мажорики» – чада олігархів, бізнесменів, політиків.

Я попросила у неї один такий папірець і спробувала зателефонувати за вказаним номером. Звісно ж, вигадала ситуацію, буцімто моя племінниця, яка навчається у периферійному університеті, «завалить» весняну сесію, якщо не здасть курсової роботи зі стилістики української мови.

– Ми допоможемо вам, – запевнила мене дівчина на іншому кінці проводу. – Ви лишень чітко сформулюйте тему, – і приготувалася її записувати.

– Стривайте, але я зараз не можу цього зробити. Дозвольте мені уточнити тему і я повідомлю вам її завтра.

– Жодних проблем. Але зважте, що до початку сесії залишилося не так багато часу. Якщо вам потрібно отримати роботу менше, ніж за п’ять днів, доведеться більше заплатити.

І ми перейшли до фінансових розрахунків. Один аркуш курсової коштує 10-12 гривень. Обсяг її визначає замовник. Якщо взяти до уваги те, що, зазвичай, ця робота повинна мати бодай 20-30 сторінок, а то й усі 50, то неважко підрахувати, скільки вона коштуватиме.

Гуманітарні науки оцінюють дешевше порівняно з точними. Скажімо, якщо студенту фізмату чи економічного факультету потрібні технічні розрахунки, приклади, то його курсова потягне на 200-250 гривень. За складність теми – додаткові накрутки.

Мене передовсім цікавила якість виконання, а точніше – чи є гарантія, що студентка отримає за таку курсову бодай четвірку.

– Ми можемо гарантувати лише 50 відсотків успіху, – терпляче вислуховувала мене і пояснювала дівчина. – Решта залежить від уміння студента захистити роботу. Самі розумієте, тут ми нічим не можемо йому допомогти.

– Але чи не може так статися, що ви недостатньо повно розкриєте тему? У такому разі гроші повернете?

– Такого у нас ще не було, бо наші спеціалісти халтури не роблять.

Хто ж вони, ті спеціалісти? Викладачі вузів – від аспірантів до професорів. Тіньовий бізнес на ледачих чи не дуже тямущих студентах – дохідна справа. Якщо окремі студенти спроможні написати курсову за одну ніч, то уявіть собі, в якому темпі можуть працювати їхні викладачі. А чи не трапляється так, що кандидат наук прийматиме й оцінюватиме свою ж роботу, або свого колеги по кафедрі? Від цього, як виявилося, ніхто не застрахований.

Мене заспокоювали, що хвилюватися не варто, позаяк студентка навчається не у столичному вузі. А якщо її інститут належить ще й до третьої категорії, то жодних проблем не буде. Виявляється, ВНЗ розподіляють на такі, що висувають високі вимоги до підготовки курсових та дипломних, посередні й лояльні. Відповідно до цього складають кошторис. Якби мені, наприклад, довелося замовляти роботу для Національного університету імені Шевченка, то заплатила б за найвищою шкалою.

30-70 гривень за реферат, 200-250 – за курсову і 400-500 – за дипломну – ось такі середні розцінки у фірмі, з якою я вела перемовини. Для когось це великі гроші, а для декого – копійки. Одначе турбує інший бік справи: якими фахівцями вийдуть зі стін університетів, інститутів, академій випускники, які не зуміли за весь час навчання написати власноруч реферату, курсової чи дипломної? Чужим розумом можна жити, але рано чи пізно доведеться і свій напружити. Уявіть собі на мить, що ви потрапили на операційний стіл саме до такого випускника-хірурга… Нехай Бог боронить!

Зацікавило мене й те, що було на звороті рекламного папірця. Там великими буквами написали: «дисертації». Так, у цій же фірмі можуть допомогти стати кандидатом яких завгодно наук. Було б лишень у кишені тисяч 5 гривень. Тут зважають і на новизну теми, і наявність матеріалів. Фірма гарантує, що над кожною роботою працюватиме досвідчений фахівець, який має вихід не лише на наукові бібліотеки України. Якщо про все це знають тисячі таких, як я, то напевне про такий бізнес відомо і у ВНЗ, Міністерстві освіти. Але я не чула, щоб про це говорили з малих чи великих трибун. А бити на сполох треба вже на державному рівні! До чого призведе прогаяння?