Подорожчає горілка, подорожчає й закуска

Роздрібна торгівля в Україні – соціально значуща сфера економіки, адже саме магазини є тією ланкою, через яку продукти, промислові вироби потрапляють до споживача: міністра, селянина, робітника чи пенсіонера. Сучасні форми торгівлі сприяють становленню цивілізованого ринку. Ви, либонь, самі помічаєте, як видозмінюються примітивні магазинчики, гастрономи, перетворюючись у супермаркети. І така форма роздрібної торгівлі дає найбільшу частку прибутку до державного бюджету, до того ж його легко обрахувати, контролювати та прогнозувати.

Отож, наш уряд має з того тішитися і заохочувати бізнесменів до розширення мережі таких магазинів, які вигідні і державі, і людям. Якби ж то… Незрозумілими є ті зміни до державного бюджету, які внесено до ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Згідно з ними ціна ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними виробами не тільки зростає з 4 до 8 тисяч гривень, а ще й її треба отримувати на кожен касовий апарат. Якщо взяти до уваги, що у сучасних супермаркетах у середньому 16 касових апаратів, то вартість ліцензії на роздрібний продаж алкогольних виробів для кожного торговельного підприємства зросте в середньому в 30 – 60 разів (!)

Національна асоціація розвитку торгівлі та сервісу (НАРТС), керівники провідних торгових компаній не без причини стривожені. Адже такі нововведення уряду дадуть досить невтішні наслідки, які щонайперше відчує пересічний споживач. Йдучи до магазину, він має сплачувати за придбаний товар у різних касах: в одній – за хліб, ковбасу, оселедці, а в іншій – за пляшку вина чи горілки. То, виходить, що підприємці повинні розширювати торговельні площі, штат касирів, а це теж додаткові витрати. Певна річ, власники магазинів вимушені будуть покривати їх. Яким чином? Подорожчають усі товари. А подорожчає горілка – подорожчає і закуска.

Хочеш чи ні, а ринок легального алкоголю піде в тінь.

– Зросте у кілька разів кількість фальсифікованого алкоголю, основні його потоки підуть через базари, ринки, торгівлю з рук, – зауважив Андрій Близнюк, директор НАРТС. – А їх дуже складно проконтролювати. Фальсифікат посуне звідки завгодно. Таке «нововведення» відчутно вдарить по кишені незахищених верств населення, які не часто купують ту горілку – для них подорожчають і молоко, і макарони, і гречка.

І ще один наслідок – погіршиться якість торговельних послуг, зникнуть невеликі, але такі зручні магазинчики «біля дому», «на першому поверсі», які виживають і мають можливість продавати соціально значущі, але неприбуткові товари лише завдяки прибуткам від алкогольної продукції. То ж літнім людям доведеться їхати по молоко та хліб. Добре, якщо до зупинки недалеко.

Зіновій Бермес, львівський підприємець, переймається ще й тим, що після таких поправок виникне проблема зайнятості (а нам обіцяють створити 5 мільйонів робочих місць), під загрозою опиниться сімейний бізнес, позаяк на периферії в основному такими магазинами відають дрібні підприємці. Потерпатиме і туризм, який орієнтований на заклади громадського харчування. Та й інвестиції не поллються в Україну як з відра.

АРТС, керівники провідних торговельних компаній України звернулися з листом до Президента Віктора Ющенка, у якому виклали своє бачення цієї проблеми і просять його переглянути зміни до вищезгаданого закону. Якщо до них не дослухаються, то у кінці вже нинішнього місяця слід чекати підвищення роздрібних цін на товари на 4 – 5 відсотків. Невтішні прогнози.