Матінко наша єдина

Як правило, свята – це нагода порадіти. Але є свята, в які люди повинні задуматися: а чи правильно живемо у цьому світі? День Землі і є такою нагодою. На жаль, оспіваний раніше науково-технічний прогрес став регресом, завдавши величезної шкоди екології.

Міжнародна мережа громадських організацій «Еаrth Dау», Всеукраїнська громадська екологічна організація «МАМА-86» разом з Управлінням у справах сім’ї, дітей та молоді КМДА провела в столиці День Землі. Усі дійства проходили на головній вулиці столиці.

Неподалік станції метро «Хрещатик» розмістили стенди організацій, які влаштували екологічний лікнеп для киян, розповсюджуючи журнали, буклети, значки тощо. Тут же роздавали карти міста, на яких позначено пункти прийому вторинної сировини. Демонстрували й агітаційні аркуші паперу, виготовленого із вторинної сировини. Не фінський папір, та все ж…

Киян також привчали до культури «смітити»: що 50 метрів стояло по три урни: одна для паперу, друга – для пластику, третя – для пляшок. Вирішивши зробити свій внесок у справі «роздільного» смітіння, я зім’яв чистий аркуш паперу і вкинув в урну. Неабищо, звичайно, але приємно «смітити» по-європейськи.

На шнурках між невеличкими деревами на Хрещатику висіли дитячі малюнки. Це конкурс дитячої творчості «Експедиція Сталкера – рятівника Всесвіту». Деякі малюнки навівають думки про земну ідилію, а деякі нагадують апокаліптичні сни. Переможці конкурсу малюнків без нагород не залишилися.

На розі Хрещатика і Прорізної розгорнули малу сцену, яка живилася виключно від сонячних батарей. Як кажуть, не словом, а ділом. Неподалік зібралися люди і співали духовних пісень, прославляючи Бога та його чудове творіння – Землю.

Яскраві й навіть святкові барви організаторів дещо дисонували із ходою чорнобильців з усіх областей України. Було справді боляче дивитися на людей, які скорботно йшли, а дехто із них, спираючись на милиці, несли ікони та портрети своїх померлих родичів. Чорні транспаранти нагадували траурну процесію. Таке враження, що ніби потрапив на похорон. Сумно. Але хочеться вірити, що нам і наступним поколінням не доведеться примножувати негаразди рідної планети. Людство має вижити! Бережімо Землю! Вона ж бо Матінка наша єдина.