«Розірваний нерв» Мирослави Ґонґадзе

Мирослава Ґонґадзе, вдова загиблого журналіста Георгія Ґонґадзе, презентувала свою книгу «Розірваний нерв». Вона написана у співпраці із магістром політології Стенфордського університету Сергієм Куделею і присвячена акції «Україна без Кучми».

За словами пані Мирослави, «Розірваний нерв» – спроба проаналізувати події 2000-2001 рр., поштовхом до яких стало вбивство Георгія Ґонґадзе.
 

Я намагалася подивитися на акцію збоку, що дало мені змогу зрозуміти процеси, які нині відбуваються в Україні, – зауважила журналістка.

«Україна без Кучми» започаткувала демократичний протестний рух й змінила ментальність людей, їхнє ставлення до влади. Один із координаторів акції Михайло Свистович розповів, що випадково почув розмову Віктора Ющенка й Івана Плюща, коли нинішній Президент України зауважив, що без тих протестів не було б Помаранчевої революції.

Мирослава Ґонґадзе виклала свою версію тих подій. На її думку, Леонід Кучма хотів запровадити тотальний контроль у державі. Проте бажав, щоб його не лише боялися, а й любили. І водночас щоб на Заході не було претензій до нього. Тому гарантові не подобалося, що незалежні журналісти відверто критикують його. Пані Ґонгадзе вважає, аби провчити інших, Кучма обрав її чоловіка. Адже деякі журналісти все-таки мали певні зв’язки у владі, захист. А Георгій не мав нічого, та й поводився занадто самовпевнено.

Робота над книгою тривала рік. «Розірваний нерв» уже презентували в Колумбійському та Нью-Йоркському університетах, а також у Данії.

Розповіла пані Мирослава і про свою поїздку в Україну.  Журналістка зустрілася з Генеральним прокурором Святославом Піскуном. Він показав документи, які свідчать, що Леонід Кучма звільнив його з посади за намагання розкрити справу Ґонґадзе. І запевнив, що цього разу доведе слідство до кінця та проведе експертизу плівок Миколи Мельниченка. Мирослава Ґонґадзе вважає за доцільне допитати і самого майора, але на території США, де він перебуває під захистом американського уряду. За словами журналістки, Мельниченко згоден на це.

Пані Мирослава із радістю сказала, що в Україні відбулася зміна свідомості цілого суспільства. Україна вже ніколи не буде такою, як раніше. Народ зробив рішучий крок до справжньої демократії.