Що більший борг – то менше гріє батарея

Батареї в столиці стали холодними рівно два тижні тому – коли середньодобова температура повітря стала не нижчою +10 градусів. Столичні енергетики завершили черговий опалювальний сезон і вже почали готуватися до наступного.

Найбільший боржник «Київенерго» – житлове господарство міста (1,3 мільярда гривень), про це нагадав під час розширеної колегії КМДА Микола Руль – заступник генерального директора «Київенерго». Окрім несвоєчасної сплати за енергоносії, вчасно розраховуватися з постачальниками газу компанії заважає низка проблем. Скажімо, за використану теплову енергію населення й організації розраховуються упродовж року, рівними частинами, а не за фактичне споживання. Неврегульовано методику розрахунків за спожиті теплову енергію, підігрів води, питну воду та водовідведення, бо між енергетиками, водопостачальниками, жеками та населенням щоразу виникають розбіжності в цифрах.

У міському бюджеті на 2005 рік, окрім коштів, закладених на підготовку всіх галузей міського господарства до роботи в зимових умовах, передбачено понад 10 мільйонів гривень на реконструкцію енергетичного обладнання «Київенерго» та АК «Дарницька ТЕЦ».

Відключення боржників – захід суворий, проте необхідний, переконані у НАК «Нафтогаз України». І в березні разом із представниками ДК «Газ України» відключили від систем газопостачання 106 котелень найбільших боржників із різних областей України. Щодо «Київенерго», за словами в. о. голови ради директорів ДК «Газ України» Івана Варги, столичні енергетики поки що дотримуються взятих на себе додаткових зобов’язань – графіка погашення цьогорічної заборгованості, розписаного до кінця квітня. «Київенерго» сплачує за поточне споживання газу та щодобово – за борги. Тож столиця стабільно отримує достатню кількість газу.

Ціна на газ для постачання тепла залишається незмінною з 1999 року і фактично датується НАК «Нафтогаз України». До того ж із 2005 року ціна, за якою Україна купує природний газ в Туркменистані, зросла з 44 до 58 доларів США за 1000 куб. м.