«Турбота», яка й одягає

Учотирнадцяте відбулося у столичній мерїі свято добра і краси – Київський дитячий фонд, який очолює Ніна Семенюк, передав випускникам-сиротам випускні костюми. Кошти передбачили у програмі «Турбота», а вибір убрання окремо для кожної дитини, численні примірки – все це лягло на плечі Ніни Миколаївни. Таких випускників нинішньго року маже 600, тож клопотів вистачило. І не тому, що діти вередували – просто вперше в житті їм, як дорослим, запропонували обрати святкову вдяганку – не інтернатівську чи з чужого плеча, якщо опікуни незаможні, а нову-новісіньку, модну.

Хлопцям шили костюми на фабриці «Желань» під особистим наглядом знаного модельєра Михаїла Вороніна (Ніна Семенюк каже, що за добре ставлення до дітей низенько йому вклоняється), дівчатам – у різних ательє мод. Я роздивлялася костюми, які чекали у фойє Колонної зали КМДА своїх господарів і розуміла, що сирітство київських дітей перестає бути безпросвітньо гірким – нині вони замовляють справжні вечірні сукні – довгі, яскраві, відкриті, з вишивкою і мереживом, а не сірі, буденні, як було ще кілька років тому.

Даринка Шитник із 121-ї київської школи та Марійка Марченко із 179-ї задоволені вбранням. Даринка збирається вступити до технікуму МАУП, якщо знайдуться спонсори, а Марійка планує після закінчення школи здобути фах правознавця. Обидвом пощастило, що живуть удома: Даринка з бабусею, дідусем і двома братами, Марійка – з опікунами, яких називає татом і мамою. Вихованцям інтернатів і дитбудинку подарують ще й взуття – про це кілька років поспіль дбає торговельна фірма «Монарх». І дають не абищо, а наймодніше.

Київський міський голова Олександр Омельченко прийшов у фойє хвилин за 40 до початку свята. Поспілкувався з випускниками і працівниками районних управлінь освіти. Як завжди, вислухав кількох опікунів і пообіцяв допомогти. Коли запрошені всілися за накритими столами, Олександр Олександрович сказав, аби випускники-дев’ятикласники не квапилися у доросле життя, яке до сиріт не завжди милосердне, а закінчували школу й намагалися вступити до інститутів чи коледжів. Нагадав, що їм виплачуватиметься додаткова, міська стипендія – по 100 гривень щомісяця всім і по 200 – відмінникам. Гостей розважили гарним концертом.