…Із крові наших сердець

Досі історія другої світової, найкривавішої з усіх воєн, подавалася з російської, німецької, британської, американської чи японської перспективи й жодного разу – з української. А  проте  саме Україна та її народ найбільше потерпіли в тій війні. За даними історичних досліджень, Українська РСР втратила на ній  не менш ніж 10 млн. осіб.

Увесь повоєнний час і навіть після проголошення незалежності України воєнні події щодо українців замовчувались, а факти перекручувались.

Совєтологи подавали тему війни, обгортаючи її ідеологічним забарвленням і міфами про непереможного російського солдата. Західні ж історики,  ототожнюючи Україну з усією радянською системою, представляли її в негативному світлі.

Що ж насправді відбувалося на теренах нашої  країни під час Другої світової війни? Хто винен за мільйони безневинних жертв? Чи винесли нащадки урок із тих жахливих і кривавих подій?

На ці запитання дає відповіді фільм Святослава Новицького «Між Гітлером і Сталіним: Україна у Другій світовій війні, замовчувана історія», презентація якого відбулася цього тижня в Будинку кіно. У документальній годинній кінострічці використано на чотири головні джерела: нові архівні матеріали, секретні документи, досі непоказані зйомки та інтерв’ю очевидців. У стислій і доступній для пересічного глядача формі розкрито події передвоєнного періоду, від Версальського договору, який ділить Україну на чотири частини, до проголошення незалежності  1991 року. Роль України в Другій світовій війні аналізують і коментують провідні науковці: Збігнев Бжезинський, Норман Дейвіс, Роберт Конвест, Джон Армстронг.

У фільмі не оминаються контроверсійні теми історії України, діяльності УПА, української дивізії СС «Галичина», розколу в ОУН,  розповідається  про Катинь, і про нищення євреїв у Бабиному Яру.

Фільм створено Українсько-канадським дослідно-документальним центром. Його англомовний варіант уже демонструвався і викликав неабиякий резонанс у Нью-Йорку, Вашингтоні, Торонто. У Стокгольмі на конкурсі документальних фільмів він здобув премію. Показ  Українського варіанту  відбувся в столиці за сприяння Київської міської організації «Меморіал». У переповненій залі Будинку кінофільм представляли посол Канади в Україні А.Робердсон, члени товариства «Меморіал», народні депутати. За висловом голови всеукраїнського товариства «Меморіал» народного депутата Леся Танюка, фільм зроблено з крові наших сердець, він промовляє до нас, щоб ми не забували минулого.

Президент НТКУ Тарас Стецьків, переглянувши фільм, пообіцяв обов’язково показати його напередодні Дня Перемоги по Першому каналу телебачення. Правду про війну мають знати в Україні всі.