Щастя – це акордеон

Перед входом до Верховної Ради урочисто грав оркестр. Організатори парламентських слухань на тему «Культурна політика в Україні: пріоритети, принципи та шляхи реалізації» таким чином хотіли віддати належне гостям – представникам найрізноманітніших сфер культури. Щоправда, святковий настрій перетворився на бойовий під час промови Оксани Білозір: за десять хвилин вона звільнила дві провідні постаті – Віктора Приходька та Михайла Рєзниковича, а також оголосила про реформування свого відомства в Міністерство культури та туризму.

Пані Білозір визначила три основні принципи роботи оновленого міністерства: прозорість, публічність, демократизм. Серед найважливіших напрямів роботи – охорона культурної спадщини, музейна справа, освіта. «Наш пріоритет –  виростити нову людину у великій країні, адже культура починається з душі дитини, – каже Оксана Білозір. – Щойно для вас  у кулуарах грав незрячий у третьому поколінні хлопець, але він щасливий, тому що має акордеон».

Запорукою загального рівня культури є митець, впевнена пані міністр, тому увагу приділятимуть кожній художній особистості. Наголосила також, що єдність культури – у її розмаїтті. Це підтверджувалося і подальшими виступами гостей: вони торкнулися широкого кола тем.

Багато говорили про освіту, про необхідність перегляду низки законів, зокрема про спонсорство та меценатство.

Культуру не можна фінансувати за залишковим принципом, запевнювали митці міністра та одне одного.

«Міністерство культури має займатися конкретними справами», – слушно зауважив народний депутат Михайло Косів.

Видавці брати Капранови виступали з трибуни удвох. Вони представили графік того, яким чином до 2015 року можна зменшити імпорт книг із Росії. 
Власне, у будь-якій сфері культури, якої торкалися промовці, знаходилися недоліки. Тож після закінчення слухань біля Верховної Ради оркестру не було.