Хрестоматія – звучить гордо!

А не так давно це слово асоціювалося із чимось рутинним і викликало переважно негативні емоції. Як, утім, шкільна програма української літератури загалом. Чи ж дивно, що цей живучий стереотип узялися-таки зламати і, сподіваємось, зламали академік Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор Петро Кононенко, академік УВАН та АПН України Євген Федоренко. У видавництві «Міленіум» (директор – Анатолій Ятченко) щойно побачила світ укладена і редагована ними «Хрестоматія української літератури для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів».

Презентували видання, яке вийшло поки що накладом 27200 примірників, на високому рівні: з участю віце-прем’єра Миколи Томенка, міністра освіти України Станіслава Ніколаєнка. Останньому вручили сертифікат на зазначену кількість хрестоматій. Це означає, що книги загальною вартістю 540000 гривень безплатно потраплять до кожної школи, гімназії, ПТУ. Наступним етапом буде перевидання апробованої, вдосконаленої хрестоматії більшим накладом.

У своєму слові професор Петро Кононенко запевнив, що нова хрестоматія вже позбавлена штучної, підлаштованої під історію КПРС періодизації. Натомість дає гранично повну картину літературного процесу минулого століття, містить багато різнопланової критики. Микола Томенко пригадав, що вперше ознайомився з «Бояринею» Лесі Українки і творчістю репресованого поета-неокласика Михайла Драй-Хмари, який до того ж виявився односельцем чинного віце-прем’єра (Черкащина), в бібліотеці одного з міст США. Микола Володимирович висловив задоволення своєю причетністю до відновлення історичної справедливості в літературі, доведення до юного покоління українців найкращих скарбів красного письменства, його перлин, а також і сподівання, що причетність ця надалі буде відчутнішою. «Може, й ця хрестоматія, – зазначив один з ідеологів Помаранчевої революції, – з’явившись у сільській школі, стане своєрідним сигналом: прокидайтеся, люди, розгинайте спини, випростовуйтесь! В Україні вже українська влада, зокрема й у царині освіти. Тож працюймо!». 
Спільний українсько-американський проект – видання хрестоматії, – став можливий завдяки фінансовій підтримці Шкільної Ради США (голова – Є.Федоренко), Фонду із заповіту славної пам’яті Максима Куриса (голова – М.Коць) та федерального кредитового кооперативу «Самопоміч» у Нью-Йорку (президент – Б.Кекіш).