Повернення до «Трудової України»

Формально Валерій Коновалюк скликав прес-конференцію, щоб розповісти, який подарунок хотів зробити трудящим до 1 Травня. Це мав бути трудовий кодекс, над яким працює робоча група на чолі з Валерієм Іллічем. Проект цього документа Верховна Рада вивчає вже п’ятий рік. Коновалюк звинуватив парламент у тому, що він розглядає суто політичні питання. Водночас на прес-конференції про «погодинну оплату праці» та «спеціальні перерви для обігрівання й відпочинку працівників» теж швидко забули.

За останні кілька місяців нардеп значно просунувся в самоукраїнізації. Він уже досить пристойно говорить державною мовою, і вважає: «Ті, хто не голосував за Ющенка – теж українці. Я намагатимуся донести це до Президента». Коновалюк остаточно розчарувався в тому, що цей благородний задум можна здійснити в лавах Партії регіонів. Мовляв, попри всі його зусилля партія не хоче оновлюватися. На думку парламентарія, «регіонали» переживають кризу, оскільки досі не можуть усвідомити, що в нових політичних умовах змінилась і свідомість нації, і українець уже ніколи не думатиме так, як до виборів-2004.

Тим часом Коновалюк вирішив повернутися до своїх незавершених політпроектів. 1999 року він був біля витоків «Трудової України». Він запросив усіх на з’їзд цієї партії, який відбувається сьогодні. Там його, найімовірніше, оберуть головою «трудовиків». Валерій Ілліч пояснив, що свого часу покинув їхні лави, «коли посилився вплив тих, хто бачив партію акціонерним товариством». Коновалюк продемонстрував свій новий партквиток, наголосивши, що перші дві цифри в ньому – 62. Для нардепа це знаково, адже він балотувався до парламенту за цим округом, а раніше навчався у школі з таким номером. Коновалюк запевнив, що з колишнім лідером «ТУ» Сергієм Тигипком усе буде гаразд: «Він залишиться членом партії. У нього ще є потенціал, але інколи треба виходити з активної політики. Зараз Сергій зробив свій вибір і займається бізнесом».

Опозиційність «ТУ» Коновалюк прямо не декларував, однак дав зрозуміти, що партія пильно стежитиме за недопрацюваннями влади.