Сніг падає, гривня твердішає…

Учора глава Нацбанку України Володимир Стельмах і міністр фінансів Віктор Пинзеник за допомогою складних економічних термінів, цифр, різних графіків і схем пояснювали депутатам Верховної Ради причини різкого зниження курсу долара і зміцнення гривні.

«Зміцнення курсу гривні тільки на благо українського народу», – заявив пан Стельмах. А на іронічні репліки недовірливих парламентаріїв відповів: «Лише кілька людей може зрозуміти монетарну політику». І уточнив, що вони, на жаль, перебувають поза сесійною залою Верховної Ради.

За словами Володимира Семеновича, «економічна основа в Україні зміцнилася вже 2-3 роки тому». А курс нашої валюти у цей час був занижений. Що негативно позначилося на експортно-імпортних операціях, на формуванні оптових цін на внутрішньому ринку, сприяло інфляції тощо. «Перед нами була дилема: зміцнення гривні чи зростання інфляції? Довго думали, на якому рівні зупинити курс, зробили розрахунки… Населення від цього тільки виграє», – заспокоював Стельмах. Адже, мовляв, знизяться ціни, а люди матимуть більші доходи. Попри це глава НБУ визнав, що підприємства чи громадяни, які зберігали заощадження в доларах, зазнають втрат.

Чому таким несподіваним був крок НБУ? Стельмах каже, що оперативність завадила «спрацювати спекулятивному капіталу», а також потрібно було терміново «входити до бюджетних параметрів». Адже у Держбюджеті-2005 закладено курс гривні до долара на рівні 5,1 грн., але Україна вже майже півроку прожила при курсі 5,3.

Віктор Пинзеник вважає, що курс долара в Україні реально знижувався вже 4 роки поспіль, лише 2002 року спостерігалося незначне його зростання. Нині ж, за оцінками Пинзеника, курс долара завищено на 25 відсотків. Віктор Михайлович назвав критичною ситуацію із «шаленим напливом доларів в Україну»: хронічний надлишок американської валюти, на який немає покупця, становить 200-300 мільйонів щодня. Аби викупити цей надлишок, НБУ мусить вдаватися, за словами Пинзеника, до 1,5 – 2 мільярдної емісії гривні щодня.

Для недовірливих комуністів посадовці навели навіть такий аргумент: що більше в нас доларів, то більше ми підтримуємо економіку США. Однак і це не заспокоїло комуністку Аллу Александровську, яка впевнена, що «прихід Пинзеника в фінанси і снігопад у квітні – рівнозначні стихійні лиха». Що ж, сніг завтра розтане. Але чи стане твердішою гривня?