А премії вручать глядачі

Із 20 по 24 квітня відбувається VI Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння», який влаштували Фонд сприяння розвитку мистецтв, Швейцарська культурна фундація – Україна, Представництво в Україні Росзарубіжцентру та Театр «Колесо».

Протягом п’яти днів до уваги киян – 12 вистав із 9 країн, а загальна кількість країн, які беруть участь у фестивалі – 14. Глядачі мають змогу побачити три українські вистави: Ірини Кліщевської («Чудо Піаф»), Віталія Савчука («Заметіль») та Євгена Лунченка («Бал Господень…»). Інші моновистави представлять македонець Байруш М’яку («Записки божевільного»), вірмени Лала Мнацаканян («Любовна одповідь чоловікові, який сидить у кріслі») та Ованес Бабаханян («Контрабас»), бельгієць Веронік Лемер («Манон-45 кг-7000 кв.км»), німець Фелікс Кама («Де краще»), латвієць Роландс Загорскіс («Генерал і Голубка»), сербка Рада Джюрічин («Злочин і кара. Мармеладови»), В’ячеслав Рибніков з Естонії («Семен Захарич») та росіянка Людмила Усова («Комітас»).

Порівняно з попередніми фестивалями, моновистав менше. Як запевняють члени журі, це сталося через суворіші вимоги. Так довелося «відсіяти» українські вистави з Хмельницького та Севастополя, оскільки вони не мають належного рівня. Що ж стосується зарубіжних акторів, то їх добирала директор фестивалю Ніна Мазур на свій розсуд, але за умови – вони повинні бути переможцями західних фестивалів. До речі, якщо деякі українські актори відмовилися виступати на некомерційному фестивалі безплатно, то від західних акторів Ніна Мазур такого не почула. Журі визначає переможців лише у трьох номінаціях – найкраща режисура, найкращі чоловіча та жіноча ролі. Ноу-хау фестивалю – «сімейні премії», глядачі вручатимуть на свій смак.

Під час фестивалю відбудеться круглий стіл із проблем мономистецтва, спільно з Державним центром театрального мистецтва імені Леся Курбаса. Вистави традиційно показуватимуть на сцені Театру «Колесо», а також використовуватимуть інші київські сценічні майданчики.