Політика домінує над економікою

Боротьба за ціни на бензин та дизпаливо між українським урядом та нафтокомпаніями може перерости у міждержавний конфлікт між Росією й Україною.

Російські нафтові компанії, що контролюють понад дві третини українського ринку нафтопродуктів, уже поскаржилися прем’єр-міністру Росії М.Фрадкову на главу нашого Кабміну. «Лукойл», ТНК-ВР, «Татнефть» і «Альянс» просять «захистити їхні законні інтереси в Україні» і включити це питання до розгляду на майбутніх переговорах з Тимошенко. Нафтовики незадоволені передусім установленням фіксованих торгових надбавок на АЗС до 13 відсотків, обмеженням цін до трьох гривень за літр, приміром, бензину А-95, збільшенням податків та тарифів на залізничні перевезення, забороною експорту дизпального й реекспорту нафти тощо. Російські нафтовики вважають, що такі кроки українського Кабміну «завдають істотного збитку інтересам Росії».

Окремі компанії припинили реалізацію пального на власних АЗС, а Лисичанський і Херсонський НПЗ зупинено нібито для планового ремонту. Водночас у листі до Тимошенко керівники сімох нафтокомпаній пригрозили, що готові на силу відповісти силою, і країна залишиться без пального.

Віце-прем’єр Микола Томенко у цьому конфлікті бачить більше політики, ніж економіки, і пояснює це «наслідком політики Кучми – Януковича – Медведчука, які за політичну підтримку Росії на виборах 1999 та 2004 років розраховувалися економічною та енергетичною безпекою України». «Якщо згадати історію приватизації енергетичного ринку і нафтопереробних комбінатів в Україні, то йдеться про фактичну здачу Кучмою та його командою російським олігархічним структурам стратегічних підприємств нашої нафтопереробної галузі зокрема і енергетичної – в цілому», – заявив Томенко. На його думку, нинішня ситуація – політичний шантаж уряду кількома нафтокомпаніями. «Лише сліпий не бачить, що політика в ціновому питанні на ринку нафтопродуктів домінує над економікою. Якщо низка українських компаній визнає економічно обґрунтованим зниження цін на пальне, то пояснення інших компаній про неприбутковість галузі через стримування цін на нафтопродукти є, м’яко кажучи, непереконливими», – наголосив Томенко. Він також пояснив, що позиція уряду щодо наведення порядку на енергетичному ринку полягає в захисті інтересів українського споживача, а не великого бізнесу «бідних» нафтотрейдерів. Крім цього, Кабмін, за словами Томенка, прагне демонополізувати вітчизняний енергоринок.

Фракція Української народної партії у ВР оприлюднила заяву, у якій вимагає від Генпрокуратури і СБУ «назвати імена та покарати учасників нафтової змови». Дісталося й Антимонопольному комітету, який буцімто «був мовчазним учасником змови». Від Кабміну УНП вимагає «негайно перебрати від відомої фінансово-промислової групи керівництво компанією ВАТ «Укрнафта», де держава володіє 51 відсотком акцій». На думку депутата О.Гудими, мережа АЗС «Укрнафти» та чотири мільйони тонн нафти, які щорічно видобуває компанія, повинні працювати на стабільність ринку нафтопродуктів України. УНП також вимагає термінового припинення реверсного режиму нафтопроводу «Одеса – Броди» та використання його в прямому європейському напрямку, аби зміцнити енергетичну безпеку держави. О.Гудима, який виголосив заяву, зазначив, що зменшення залежності від постачання російської нафти має стати пріоритетом нової енергетичної стратегії уряду. Він зокрема пропонує також збільшити видобуток вітчизняної нафти, стимулювати виробництво власного автомобільного пального етанолу і стисненого природного газу