Бюджет соціального спрямування

На учорашній сесії Киїради ухвалено надзвичайно важливі для столиці рішення – затверджено зміни до міського бюджету, прийнято чотири документи, що регламентують містобудівну політику (про їх основні положення «Вечірній Київ» писав 20 квітня).

Тож відучора поставлено заслін хаотичній забудові в центральній частині Києва. Та й в інших районах уже не відводитимуть бездумно земельних ділянок. Поменшає і протестів городян проти будівництва, бо ухвалені Київрадою документи потребують обов’язкового обговорення проектів із громадськістю. Нагадаємо назви цих рішень: «Про основні засади містобудівної політики у м. Києві», «Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при здійсненні містобудівної діяльності у м. Києві», «Про порядок погодження місця розташування об’єктів у кварталах старої забудови», «Про затвердження регламенту набуття прав на землю на конкурентних засадах у м.Києві».

Але в центрі уваги все ж був бюджет столиці на 2005 рік. До нього депутати внесли зміни, що стало можливим після перегляду державного бюджету Верховною Радою. Ми попросили прокоментувати ці зміни голову постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимира Присяжнюка.

– Вони мають позитивний характер для киян, – сказав Володимир Костянтинович. – Видатки збільшуються більш як на 1 мільярд гривень. Левова частка цих коштів спрямовується на підвищення заробітної плати, капітальне будівництво, наприклад, медичного центру лікування серця, також метрополітену та інших соціально важливих об’єктів для киян – реконструкцію колекторної системи, водопроводу, шляхового господарства, будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу тощо.

Київський міський голова Олександр Омельченко резюмував:

– Перший квартал цього року підтвердив динамічний розвиток у Києві всіх галузей народного господарства. Очікуємо таких самих результатів і в першому півріччі. Якщо так станеться, сподіватимемося, що в першому півріччі в Києві тарифів на житлові, комунальні, транспортні послуги не переглядатимуть.