Новий робітник у Господньому винограднику

Католицька церква має нового пастиря. Конклав кардиналів у Ватикані обрав новим Папою німецького кардинала Йозефа Рацинґера. На апостольський престол 78-річний Папа прийшов з іменем Бенедикт ХVI. Йозеф Рацинґер, якого вважають консерватором, був соратником понтифіка Івана Павла ІІ.

За традицією, він звернувся до вірних італійською мовою: «Дорогі брати і сестри! Після великого Папи Івана Павла ІІ кардинали обрали мене, простого та покірливого робітника у винограднику Господньому».

Напередодні конклаву коментатори називали Йозефа Рацинґера серед найімовірніших кандидатів на престол Святого Петра, однак після оголошення не могли приховати свого здивування. Кардинал-консерватор, традиціоналіст, «панцирний кардинал», як його називали оглядачі, дуже схожий на попереднього Папу і водночас дуже відмінний від нього. Так само, як Іван Павло ІІ, він готовий захищати доктрини церкви, але йому бракує харизми попереднього понтифіка. Його вважають скоріше вченим, ніж проповідником, який може стати духовним лідером.

Бенедикт ХVI поведе свою майже мільярдну паству у тяжкі для церкви часи. Кількість католиків зменшується в розвинутих країнах Європи та в Сполучених Штатах. Багато з тих, хто залишилися в церкві, вимагають змін суворої церковної моралі щодо жінок, контрацепції та розлучень.

Але Бенедикт ХVI уже дав зрозуміти, що дотримуватиметься традиційних поглядів.