Повернення на Велику землю

Наприкінці минулого тижня додому повернулася дев’ята українська антарктична експедиція. Цілий рік 14 наших вчених і техніків прожили у країні вічної зими на станції імені академіка Вернадського, фактично ізольованій від усього цивілізованого світу.

Першими, кому пощастило поспілкуватися з ними, стали школярі – переможці третього етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, який проводить Мала Академія наук України.

Полярники були трохи стомленими, навіть сонними. І це зрозуміло: вони ще не встигли акліматизуватися після тривалої подорожі. Але на зустріч прийшли дружною командою.

Упродовж року експедиція працювала за державною програмою, розробленою співробітниками понад 50 українських науково-дослідних інститутів та навчальних закладів. Провадилися дослідження з геології, геодезії, геофізики, біології, океанографії, метеорології.

– Хоча легких зимівель не буває, перезимували ми добре, – сказав начальник станції Віктор Лук’ященко. – Виконали всю намічену програму. Встановили нове сейсмічне обладнання. А біолог уперше за всі десять років існування станції детально дослідив рибний світ Антарктиди. Для цього йому довелося обстежити півтонни риби. Кожен екземпляр. До того ж ці півтонни треба було виловити, тож допомагали йому всією командою.

Не обійшлося і без неприємних сюрпризів. Так, на самому початку роботи, у травні, захворів один із членів експедиції і його довелося терміново евакуювати. Як з’ясувалося, сталося це через… туристів.  За словами полярників, упродовж року в них практично ніхто не хворіє на грип чи ангіну, тому що там немає вірусів. І такі захворювання трапляються тільки тоді, коли в гості приходять туристи й приносять із собою віруси.

Але від туристів була й користь, адже вони розповідали зимувальникам новини, яких їм так бракувало.

– Спочатку пошта надходила до нас раз на тиждень, а за півроку – лише раз на місяць, – розповідає Віктор Дмитрович. – Особливо нестача інформації відчувалась, коли ми довідалися, що в Україні відбувається якась революція. Дещо дізнавалися з російських станцій, але реальної картини не мали. Адже росіяни говорили, що Україна ділиться навпіл і що там уже мало не війна почалася.

Ось тут і допомогли гості з усього світу, яких, до речі, за цей рік на станції імені Вернадського побувало близько півтори тисячі. Вони першими привітали українців в Антарктиді з перемогою Помаранчевої революції.