Під час «Євробачення» буде не до суду?

«Вечірній Київ» (№61 від 6 квітня 2005 р.) інформував про ситуацію, що склалася навколо телеканалу НТН.

Суть конфлікту полягає в тому, що НТН отримав 75 частот через суд, оскільки Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не оголошувала конкурсу. Керівництво каналу стверджує, що здійснило всі необхідні процедури та внесло всі платежі, необхідні для отримання змін до ліцензії. Тим часом Генпрокуратура так не вважає. Директор центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній під час круглого столу, організованого Громадською радою захисту свободи слова, запевнив, що ТЕТ та «5 канал» також отримували деякі частоти через суд. Тож прихильники НТН вбачають причину проблеми в політиці: серед засновників каналу є донецький капітал.

Як повідомила аналітик НТН Богдана Бабич, судове засідання у справі каналу вкотре перенесено. Цього разу на 19 травня. «Влада думає, що під час «Євробачення» всім буде не до суду і нам не вдасться здійняти галас. Але в ці дні до Києва приїдуть сотні зарубіжних журналістів. І якщо нас придушать, буде ще простіше донести це до світової спільноти», – запевнила Богдана Бабич. Вона стверджує, що намети на підтримку НТН у велелюдних точках Києва встановлено не з ініціативи каналу. За її інформацією, це справа рук деяких опозиційних сил, і ці акції можуть тільки нашкодити репутації каналу.

Шляхи розв’язання конфлікту аналітики бачать по-різному. Керівництву НТН найбільше імпонує ідея гендиректора товариства «Медіа Дім» Миколи Княжицького: залишити все, як є. «Нашоукраїнець» Борис Беспалий назвав «тотальну амністію на інформаційному полі» неприпустимою: «Це те саме, що відмовитися від перегляду приватизації «Криворіжсталі». Якщо зараз усе забути, це вистрелить на парламентських виборах». Цю думку підтримав і представник Громадської ради при профільному парламентському комітеті Олександр Палій: «Уявіть, що вас пограбували. Одразу підбігає міліціонер, а злодій каже: так історично склалося, що цей гаманець тепер мій, тож не полюймо за відьмами. Ліцензії видавалися під тиском. Але забирати їх треба не лише в НТН».
НТНівцям закидають, що не так усе страшно: навіть коли в них відібрати спірні ліцензії, вони зможуть мовити на київський регіон. Гендиректор каналу Олександр Ільяшенко вважає, що в такому разі на НТН не залишиться жодного журналіста. Крім того, він нагадав, що канал витратив на розвиток своєї мережі понад десять мільйонів гривень, котрі навряд чи хтось поверне. Російський політолог Андрій Окара прокоментував, що НТН робить собі піар на цих подіях. Водночас він зауважив, що у використанні конфлікту для розкрутки немає нічого поганого. «Нам поки ніхто не сказав, що ми діяли протизаконно, – резюмував Олександр Ільяшенко. – Суперечка точиться довкола справедливості. Але це не та категорія, якою повинні оперувати суди».