На лавці з Булгаковим

На Андріївському узвозі з’явиться пам’ятний знак Михайлу Булгакову, до 115-ої  річниці з дня його народження.

Є два варіанти скульптури: в одному письменник ніби встає з лавки, в другому – сидить, закинувши ногу за ногу. Скульптуру буде виконано в повний людський зріст, і будь-хто зможе присісти на лавочку поруч із Булгаковим. Так скромно – пам’ятним знаком – називається цей витвір міського мистецтва тому, що пам’ятником є сам будинок Булгакова, де митець жив з 1906 по 1919 роки.  Біля будинку-музею знак і встановлять – зараз на цьому місці скульптура, що нагадує обійми двох людей.

Автор скульптури Булгакова – відомий художник, заслужений діяч мистецтв України Микола Рапай. Він – автор  уже встановлених пам’ятників Лесю Курбасу та Анатолію Солов’яненку. Також Микола Павлович створив образи Бориса Пастернака, Сергія Параджанова, Данила Лідера. «Таїна Михайла Булгакова – в простоті та скромності його постаті, – вважає пан Рапай. –  Пам’ятник має бути позбавлений літературщини, не  повинен нести відбиток «Майстра і Маргарити» та інших творів Булгакова.  Образ у монументі – це відображення людської сутності, і тому драматизм та динамізм мають бути внутрішні». Під час роботи над проектом Микола Рапай відчував, що дух Булгакова – поряд із ним.

Нині у галереї  Фонду сприяння розвитку мистецтв на вулиці Фролівській триває виставка художника, де можна також ознайомитися і з макетами пам’ятного знака Булгакова. Саме цей фонд і став ініціатором встановлення чудової лавки, і його керівництво запевняє, що ідею буде так чи  так втілено в життя, але кияни можуть надавати фінансову підтримку. Поки що відгукнувся один киянин – Роман Балаян.

Імена ж тих, хто надасть фінансову підтримку в розмірі не менш як 30 тисяч  гривень, будуть викарбувані на цьому пам’ятному знаку. До речі, лише виготовлення знака обійдеться у 300 тисяч гривень.