Справжня ЄДАПС

Сьогодні вже далеко не кожен пам\'ятає, яким був перший паспорт громадянина України. Певний час він залишався «серпастим, молоткастим» зі штампом «Україна» на першій сторінці. Згодом таки з\'явився вітчизняний продукт, виконаний за старою технологією. Звісно, цивілізований світ навряд чи міг нас зрозуміти. Та й життя підказувало: без єдиної державної автоматизованої паспортної системи й державного реєстру фізичних осіб правової держави не побудувати. Тож 1996 року в Україні постановою Кабміну та відповідними президентськими указами в Україні започатковано ЄДАПС.

– Цю абревіатуру, а точніше Єдину державну автоматизовану паспортну систему, прошу не плутати з так званим консорціумом «ЄДАПС», – сказав на недавній прес-конференції колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації Володимир Крижанівський. – Це  на сто відсотків приватна структура.  Колишнім керівництвом держави їй фактично було передано право персоніфікувати кожного українця. Як саме? Ознайомившись із роботою системи, певні особи тодішнього МВС дійшли висновку: ЄДАПС має один серйозний недолік. Вона не дає шаленого прибутку. Сьогодні не секрет, що міліцейські поводирі намагалися «заробити» на чому завгодно. Якби ще трохи протримався попередній режим, напевно, хлопці в синіх погонах почали б робити гроші, приміром, з дощу, грому, снігу або блискавки. Така собі країна «чіполінія» на новий лад.

Тож, аби з нового паспорта мати зиск, група однодумців вирішила діяти через парламент. У сесійну залу внесли закон про так званий єдиний реєстр фізичних осіб, що більше нагадував бізнес-план. У Верховній Раді авантюра не пройшла. Але допоміг Леонід Кучма. Указами від 30 квітня 2004 року №500 «Про створення Єдиного державного реєстру фізичних осіб» та від 9 грудня 2004 року № 1461 «Про внесення  змін до Указу Президента від 30 квітня 2004 року №500». Ці документи одразу ж були забезпечені цілою низкою кабмінівських постанов…

З політичними змінами в країні почалися переміни й у так званій паспортній системі. 10 березня 2005 року за № 457 з\'явився указ Президента України Віктора   Ющенка «Про внесення змін до Положення  про паспорт громадянина України для виїзду за кордон та визнання такими, що втратили чинність, деяких  указів Президента України». Документом покладено початок виведення державної системи обліку фізичних осіб України з консорціуму «ЄДАПС». Його представники невпинно доводять, що такий підхід у технологіях виготовлення паспортів відкидає Україну щонайменше на десять років назад. З цим твердженням зовсім не згоден директор державного поліграфічного комбінату «Україна» Сергій Кияниченко.

– На поліграфкомбінаті експлуатується обладнання трирічної давності, – аргументує бачення проблеми пан Кияниченко. – Воно вимагає щорічної модернізації. Одначе на модернізацію виробництва часу потрібно небагато. Комбінат «Україна» вже сьогодні готовий за власні кошти встановити будь-яке обладнання й розпочати його експлуатацію.

Ми сподіваємося, що в Україні нарешті буде забезпечено повний державний контроль за виготовленням паспортів, інших ідентифікаційних документів, створенням сучасної системи  обліку фізичних осіб. Як відомо, згідно з президентським розпорядженням, Кабмін до 1 червня має розробити  й подати на розляд Верховної Ради законопроект «Про виготовлення паспортних документів України».