Мелодія на тему… з фізики

Шестирічна онука Любові Морозової вивчила курс з восьми тем, який містить знання про Всесвіт і навіть теми з підручника астрономії за десятий клас. До того ж вивчила, не дуже напружуючи пам’ять, так, поміж іншим, граючись з ляльками і наспівуючи їм про зорі й планети нашої галактики.

Дівчатко – не вундеркінд. Це її молода бабуся, за фахом педагог, принесла додому комплект посібників серії «Піснезнайка» і випробувала принципи цієї музикотерапевтичної педагогіки насамперед на заняттях із внучкою. Вони разом слухали пісні, які дитина легко запам’ятовувала, хоча ті містили найсуттєвішу інформацію з предметів про довкілля і Всесвіт, що вивчаються в старших класах. Маленька учениця не втрачала цікавості до таких веселих уроків: розглядала фото і малюнки в енциклопедії і захопливі навчальні фільми на відеокасеті. Любов Володимирівна, яка очолює Центр у справах сім’ї та жінок «Родинний дім» Святошинського району, розповіла, що завжди використовувала нові методики навчання дітей, але подібної ще не зустрічала. Це універсальне безстресове навчання дітей будь-якого віку, 75 відсотків з яких мають різні відхилення в психіці, зокрема, страх перед навчанням, занижену самооцінку, втому від напруження на уроках. Таким дітям і допомагає «Піснезнайка».

«Та для нас важливий і психотерапевтичний ефект, – говорить президент Міжнародного інноваційного центру гармонійного розвитку людини Наталія Яновська. – Ми працюємо з багатьма центрами реабілітації дітей, які мають ураження нервової системи, проблеми з концентрації уваги, затримки психомовного розвитку, заїкання.  У дитини навіть змінюється характер, вона стає врівноваженішою, може зосередитися на якомусь роді діяльності. Адже в її житті найбільші вороги – це перевтома і хронічний стрес. Усі навчальні програми перенасичені інформацією. Цілком здорові діти втрачають інтерес до навчання нерідко саме через це».

Автори нової методики пропонують її як допоміжну у сучасній освітній системі як для здорових дітей різного віку, так і з різними особливостями розвитку. Зараз у серії «Піснезнайка» вийшов навчальний комплект «Всесвіт», на черзі – пісенне навчання з історії. Можливо, згодом не дивно буде почути на якомусь уроці: «Заспівай мені тему з фізики...» До речі, у проекті беруть участь відомі українські співаки, улюбленці всіх дітей.