Данці в Скандинавській гімназії

Дні освіти столиці Данії Копенгагена у Києві розпочалися з візиту гостей до першого заступника міністра освіти й науки України Бориса Жебровського, що називається, по старій пам’яті. Колишній головний освітянин Києва лише кілька днів на новій посаді, тому зі знанням справи взяв участь в обговоренні перспектив співпраці освітян обох столиць.

В Україну прибули 22 данських освітян із заступником мера Копенгагена Пером Брегенгардом і начальником Департаменту освіти і молоді Пітером Расмусеном, яким не терпілося побувати разом з депутатами міськради, київськими колегами у столичних навчальних закладах, а головне – у єдиній в Україні Скандинавській гімназії. Дні освіти  Копенгагена в Києві, заявили Борис Жебровський і Пітер Расмусен, започаткують  укладення міждержавних угод про освітянську співпрацю.

Пітер Расмусен сказав, що його країна з інтересом стежила за перебігом політичних подій в Україні, і поздоровив з успішним їх завершенням. Він пообіцяв сприяти міждержавній угоді з питань освіти і запросив наступного року київських освітян до Копенгагена (угоду про це було укладено у КМДА на другий день візиту).

Борис Жебровський зі свого боку зауважив, що Україна та Київ, звісно, прагнуть долучитися до європейського освітянського простору, але не збираються применшувати власних досягнень і традицій, забувати, що першу школу в Києві відкрив князь Володимир Святославович ще 988 року, а за князювання його сина Ярослава Мудрого Київська Русь була найосвіченішою державою й мала широкі міжнародні зв’язки.

Екскурсія датських гостей столичними школами, гімназіями та ліцеями справила на них неабияке враження. Зустріч із учнями та вчителями Скандинавської гімназії перетворилася на бесіду однодумців. Гостей приємно здивувало, що за такий короткий час існування цього навчального закладу діти вивчили не лише мову Данії, а і її історію, традиції й культуру. Зі Скандинавською гімназією і ще кількома навчальними закладами данці уклали окремі угоди про співпрацю.