Вибори під замком

У відповідний термін, передбачений уже тривалий час Римо-католицькою церквою, протягом 15 днів після смерті Папи, буде обрано нового головного спадкоємця апостола Петра. Систему виборів, конклав, запровадив Папа Григорій Х, який правив у Ватикані в 1271-1276 роках.

Буквально слово конклав означає з ключем, тобто в зачиненій кімнаті. Процедура започаткована ще 1268 року, коли кардинали сперечалися щодо виборів чергового Папи. Було це в місті Вітербо. Місцевій владі набридла їхня довга суперечка: вона замкнула знадвору на ключ двері будинку, де перебували кардинали і через дах давала їм харчі. Цим і пришвидчила процес виборів.

Колегія кардиналів збирається у Ватикані, в Сікстинській каплиці, де їх зачиняє папський камерарій. Там їх тримають під ключем, поки не ухвалять постанову. Кожен кардинал під час голосування кладе папірець із іменем кандидата у чашу на вівтарі. Незадовільні результати голосувань буквально пускають за димом. Тобто папірці спалюють, камерарій пускає у комин стовп чорного диму. Коли ж за певну кандидатуру віддадуть дві третини голосів плюс один, тоді камерарій випускає стовп білого диму. Що й означає: Папу вибрано. Щойно спочилого Івана Павла ІІ обрано в жовтні 1978 року з восьмої спроби.

Туристам, які збираються біля собору святого Петра у Римі, показують дах Сікстинської капели, комин, звідки з’являється дим. Незабаром його знову можна спостерігати.