Америку вже догнали й перегнали

Наші можновладці, переважно вчорашні, хизуються тим, що в Україні найвищий у Європі ріст внутрішнього валового продукту (ВВП). Одначе від тих красномовних показників більшості українців мало що перепадає, тож змушені зводити кінці з кінцями.

А ось така наша, бідняцька статистика. Минулого року середньомісячна зарплата в Україні ледве перевищила 100 доларів. Тоді як у США вона складає 2500 доларів. Американці мають доходи в 25 разів більші, ніж українці. Але на харчі ми витрачаємо, як не дивно, стільки ж, а подекуди і більше. Для порівняння візьмемо найнеобхідніші продукти: у них один кілограм свинини коштує 3,5 долара, у нас – 6,6, телятини відповідно 6,0 і 4,7, курятини – 2,5 і 3,4. Десяток яєць нам обходиться в 72 центи, а їм – 60 центів, за борошно вищого ґатунку ми платимо 47 центів за 1 кг, американці – 50 (хліб у нас завжди був дешевим), зате 1 кг цукру в Україні коштує 58 центів, а в США – 1 долар. Обігнали ми Америку й за цінами на молоко, помідори, огірки, апельсини, банани. Прогнози Микити Хрущова таки справдилися. На жаль, у виробництві пасемо задніх.

Верховна Рада прийняла соціальний бюджет на нинішній рік, у якому передбачено збільшення заробітної плати, пенсії, соціальної допомоги матерям тощо. Одначе я не почув з вуст депутатів ні слова про нестримні зростання цін. А нині це не бачить хіба що сліпий. «Ніжки Буша» нас не врятують – треба розвивати власне виробництво, стимулювати свого фермера, селянина, а не сподіватися на далеких чи ближніх сусідів. Як на мене, то краще було б, щоб долар у нас дорожчав, а харчі дешевшали. І тоді підприємці вкладали б свої грошенята у власне виробництво.

За останні два роки в Україні поголів’я великої рогатої худоби зменшилося удвічі. І цим скористалися так звані бізнесмени, а по-нашому – спекулянти, які за безцінь скуповують у селян хліб, м’ясо, овочі, фрукти, а на ринках виставляють такі ціни, які їм заманеться. Селянин як був бідним, так і залишається ним. А як же йому розбагатіти, коли комерційні банки надають фермеру кредити під 25 – 27 відсотків річних, а цей показник мав би складати 10 – 15. Я працював у банківській системі колишнього СРСР – тоді ми надавали кредити із розрахунку 2% річних і 3% за прострочену заборгованість.

Проблем чимало і новій владі є до чого докласти руки. Україна має обґрунтовану можливість догнати Америку не тільки за рівнем цін на харчі, але й у виробництві та споживанні їх на душу населення. Маю велику надію на Президента Віктора Ющенка і його команду.

Василь ТИМОЩИК, економіст