Андрій Несмачний, двадцять шостий капітан «Динамо»

Ця подія так і залишилася непоміченою широким загалом: у «Динамо» з’явився новий капітан команди. До речі, п’ятий в сезоні. Проте, на відміну від так званих «тимчасовиків», які просто підміняли травмованих лідерів колективу, Андрій Несмачний, а мова, звісно, про нього, схоже, таки наділений повноцінними повноваженнями.

У всякому разі, в гостьовому матчі з «Борисфеном», коли на полі в стартовому складі з’явилися Валентин Белькевич і Олександр Шовковський, звичні в останні роки капітан і перший віце-капітан «блакитно-білої» дружини, пов’язку зодяг якраз лівий оборонець уславленого клубу. Вдруге поспіль, оскільки капітанська прем’єра Несмачного відбулася за тиждень до цього, в домашній зустрічі із запорізьким «Металургом».

Уродженець Курської області, що в Росії, і вихованець Сімферопольського спортінтернату, якому останнього лютневого дня нинішнього року виповнилося двадцять шість, став двадцять шостим динамівцем, який виводив одноклубників на календарний вищоліговий матч у національному чемпіонаті країни.

Як складеться «капітанська» кар’єра Несмачного, загадувати важко. Не виключено, що вже цьогоріч у команді відбудуться зміни на тренерському містку. А «нова мітла», як відомо, й «мете по-новому». І все-таки бути капітаном і принаймні формальним лідером уславленого футбольного клубу – бодай упродовж незначного часового періоду, в окремому матчі чи кількох матчах – висока честь і високий обов’язок. Андрій Несмачний, дебютувавши в основному складі київського гранда 18 червня 1998 року в донецькому поєдинку з тамтешнім «Металургом», устиг зажити й турнірного, й суто людського визнання: чотирьохразовий чемпіон і дворазовий володар Кубка країни, учасник 37 міжнародних матчів у складі національної команди України по праву вважається найкращим українським фланговим оборонцем на зламі двох століть.

Але прем’єри для нього складаються не так, як мріялося. Найперший вищоліговий матч обернувся поразкою від «Металурга» в Донецьку. Найперший поєдинок із капітанською пов’язкою на руці виграв інший «Металург» – запорізький, до того ж – у Києві.

Несмачний став четвертим динамівським капітаном, який започаткував кар’єру формального лідера з невдачі. До нього «найперший млинець виявився глевким» у легендарного Юрія Калитвинцева, а також у двох Сергіїв – Федорова та Коновалова. Двоє останніх так і не дочекалися другої «капітанської» спроби в календарних змаганнях.

Але на цьому будь-які порівняння варто припинити. Принаймні поки що. Бо до показників Олега Лужного, капітана номер один у новітній історії столичного гранда, Несмачному ще надто далеко. Хоча це зауваження зовсім не означає, що прагнути до них також не потрібно…