Автовокзал працює у звичному режимі

Читачі «ВК» після кількох наших публікацій запитують, як функціонуватиме центральний автовокзал столиці у зв’язку із реконструкцією Московської площі, Деміївського ринку, будівництвом метро. Звернувшись до керівництва, ми дізналися, що поки що автовокзал працює у звичному режимі. Додамо також, що перенесення автовокзалу на Кільцеву дорогу, за планами проектувальників, відбудеться через два-три роки.

– Щодня звідси у всі кінці України та Європи вирушає близько двохсот автобусів, – розповідає начальник центрального автовокзалу Сергій Володимирович Черненко. – Тільки за день перевозимо понад дві тисячі осіб, а влітку пасажиропотік зростає чи не вдвічі. Немає жодного обласного центру, з яким не поєднана столиця. Півтора десятка рейсів здійснюємо до країн СНД та Балтії, а також у далеке зарубіжжя. Кількість рейсів постійно зростає. Із цього року, наприклад, можна поїхати до Кривого Рогу, Миколаєва, Волгограда, Вільнюса, Дюссельдорфа. Нині вирішується питання про відкриття найдовшого маршруту – аж до Португалії. А поки що найдовший рейс – до Мадрида. Це 3600 кілометрів, і дістаються туди за півтори  доби.

– А чи багато бажаючих? Адже нелегко подорожувати автобусом на таку відстань…

– Автобус іде раз на тиждень, через Житомир, Рівне, Львів, отож салон заповнюється. Людям, буває, їхати зручніше таким чином, ніж іншими видами транспорту. Крім того, ці автобуси – підвищеної комфортності, де можна і перекусити, і поспати, і фільм подивитися, – додає Сергій Володимирович.
Давно й успішно здійснюємо рейси до Лондона, Парижа, Гамбурга, Праги, Палермо, Мілана, навіть Барселони, куди автобус іде двічі на тиждень. Звісно, популярні рейси до столиці Росії – Москви.

Наближається літо, й тут, зрозуміло, готуються до сезону. За словами Сергія Черненка, автовокзал обслуговують понад 160 перевізників різної форми власності – комунальні підприємства, приватні, колективні, з іноземними інвестиціями, а також приватні підприємці.

Літо, обіцяють синоптики, буде досить теплим. А тому збільшується кількість рейсів до тієї ж Одеси, Коблева, Білгород-Дністровського, Очакова, Залізного Порту, Скадовська тощо. До улюблених місць відпочинку – Ялти, Євпаторії, Феодосії – само собою зрозуміло. Сів у Києві, скажімо, о восьмій вечора, а вже опівдні – у Феодосії. Без пересадок.

– Проблем з квитками, гадаю, не буде, – міркує Сергій Володимирович. – За 15 днів до відправлення можна їх придбати за лічені хвилини, бо комп’ютер допоможе.  До речі, каси працюють від п’ятої ранку до двадцять третьої години. Є і ще одне нововведення: на другому поверсі центрального автовокзалу віднедавна надається невідкладна медична допомога та стоматологічні послуги.