Де висока вода – невисока стіна

Свою часточку території – мікрорайон Жуляни – Солом’янський район столиці розвиватиме за сучасними правилами бачення архітектури. Днями містобудівна рада при Головкиївархітектурі схвалила план забудови цієї місцевості.

Організація-проектувальник «Центр містобудування та архітектури» запропонувала два варіанти забудови: малоповерховими будинками з наділами площею 0,05 – 0,1 гектара або висотними з упорядкуванням приватного житла. При малоповерховій забудові передбачено освоїти землі промислових підприємств, а також орні землі. При висотній – потрібно ущільнити забудови наявних будинків. Проекти представляла архітектор Наталя Войко. За творчим задумом, зміни на краще мають відбутися на території площею 500 гектарів. Перед розробниками ставилося завдання вишукати максимальну кількість ділянок для можливої індивідуальної забудови. І фахівці запропонували надати близько тисячі ділянок по 8 соток.

Житлове будівництво в цьому мікрорайоні обмежене через шумовий дискомфорт, який спричиняє аеропорт «Жуляни». До того ж майже вся  територія Жулян має високий рівень ґрунтових вод.

План передбачає будівництво торгового центру біля Кільцевої дороги та школи на 1175 учнів. Одну з ділянок Кільцевої дороги розширять до 10 смуг. Очікується, що осучаснена траса розвантажить від транспорту проспект 40-річчя Жовтня. У зв’язку з будівництвом нової дороги, яка буде продовженням вулиці Крейсер «Аврора», планують знести 18 садиб.

Уздовж русла річки Нивка на території мікрорайону облаштують зону відпочинку, а вулицею Бутенка – комунально-складську зону. За словами головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, органи місцевого самоврядування Жулян схвалили запропонований план розвитку і візьмуть його за основу для розробки детального проекту. Містобудівна рада рекомендувала проектувальникам зупинитися на варіанті малоповерхової забудови, а земельні ділянки біля будинків виділяти розміром 1-2 соток.