Експансії західних товарів не сталося

Вступ Польщі до ЄС благотворно вплинув на соціально-економічне життя країни. Варшава, так би мовити, пересіла зі звичайного потяга до надійного транс’європейського експреса.

Усупереч побоюванням, вступ не призвів до обвального заповнення Польщі імпортованими з Євросоюзу товарами. Із заходу стали завозити ту продукцію, яка не конкурує з пропозицією польського ринку щодо основних видів продовольства. Експансії західних товарів не сталося і тому, що вступ до ЄС надав вагомих американських та західноєвропейських інвестиційних важелів – головним чином, для сільськогосподарського і продовольчого секторів, спонукаючи їх, разом з іншими галузями, до боротьби за ринки Європейського Союзу. І тепер досить часто, скажімо в Мадриді, можна придбати польську редиску чи естонську рибину.

Після 1 травня 2004 року низка старих країн-членів ЄС (Данія, Італія, Нідерланди) істотно полегшили процес працевлаштування польських працівників на своїх ринках праці, тоді як інші (Швеція, Велика Британія, Ірландія) повністю звільнили польських громадян від обов’язку одержувати дозвіл на роботу. Проте масового напливу робітників із Польщі не спостерігається. Не здійснилися також прогнози щодо «соціального туризму» і «відпливу мізків».

Попри це є й конкретні негативні наслідки – зростання споживчих цін на низку товарів (у середньому на 4,5 відсотка протягом травня-жовтня). Стабільне становище провідних компаній не призвело до формування нових робочих місць чи підвищення зарплатні. Рівень безробіття дещо знижується, але залишається доволі високим – 19 відсотків.