Майдан – це пуповина України

У Будинку письменника відбулася презентація науково-публіцистичного збірника «Духовна велич України». Книжка вийшла ще наприкінці минулого року, але у зв’язку із революційним форс-мажором її презентацію перенесли. Співупорядник видання – головний редактор дитячої газети «Я сам(а)» Тетяна Кондратенко – вважає, що де в чому збірник виявився пророчим.

Раїса Недашківська, яка представляє Спілку театральних діячів, вважає видання одним із кроків, який має утвердити в нашому суспільстві культ позитиву. В пориві пост-майданної ейфорії народна артистка України перейшла до сміливих узагальнень: «Майдан – це пуповина України, а Київ – планетарна столиця!».
У збірнику кілька частин – «Золота сув’язь поколінь», «Роде наш красний» та «Духовність врятує світ». Цікавими є відгуки про Тараса Шевченка президентів США – Трумена, Ейзенхауера, Кеннеді та Джонсона, а також інших авторитетів – від індійського поета Дж. Чокроборті до французького кутюр’є К. Бонуччі. Не обійшлося й без гумору: «Борщ – це традиційний російський суп, що готується на основі сирівцю, а не пива» (щоправда, видавці книги «Кухні народів світу» написали таке цілком серйозно).

Щоправда, не всі викладені в книжці гіпотези можна назвати правдоподібними. В історика викличе усмішку те, що «…амазонки стали засновницями козацької вольниці, а назва «козак» походить від слова «коса». Але ж на Січ жінок не пускали! До того ж такими словесними паралелями спекулює не лише «ряд вчених», а й винахідливі рекламісти (паралелі між словами «чай» і «чайковський»).