На згадку повіз ложку та вишиванку

Послухати Лучано Паваротті можна, придбавши аудіокасету чи компакт-диск. Однак справжні шанувальники його таланту визнають, що краще слухати «вживу».

Хоча, навряд чи всі в змозі були придбати квитки на концерт, бо гастролі Паваротті виявилися найдорожчими в історії вітчизняного шоу-бізнесу (квитки коштували до 5 тисяч гривень). Тому студенти підглядали у шпаринки приміщення Національної філармонії, де відбувалася тригодинна репетиція співака із симфонічним оркестром.

Інтерес підігрівала новина, що це єдиний концерт співака в Києві в рамках останнього світового турне. А далі – заслужений (44 роки стажу) відпочинок. Щоправда, співак не переймається пенсійним забезпеченням – сцену він залишає заради дружини, доньки і друзів.

Король тенорів прилетів до Києва за два дні до концерту. Він попросив організаторів показати місце, де відбулася Помаранчева революція. Окрім Майдану, співак оглянув Лавру, Михайлівський собор, будинки Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Щоправда, лише з вікна своєї машини, так званого лучаномобіля – спеціального транспортного засобу для поїздок на короткі відстані. Погодьтеся: маючи 150 кілограмів, важко долати серйозні дистанції. Не обійшлося і без традиційних сувенірів: співак придбав собі на згадку київські сувеніри – дерев\'яну ложку і вишиванку.

Паваротті висунув вимоги – жодних квітів чи цигаркового диму, – він цього терпіти не може. Також має бути тиша в залі й ніяких пересувань.

На сцені Палацу «Україна» Лучано Паваротті співав сидячи – він уже не може стояти. Одягнутий був у простору сорочку із шаликом у формі бразильського прапора – так співак протестував проти вирубування лісів у Бразилії.

На концерті був аншлаг. На завершення маестро заспівав в дуеті з українським тенором і своїм давнім другом Володимиром Гришком.