Дефіцит йоду можна подолати

За даними ВООЗ, у світі майже 20 мільйонів розумово відсталих внаслідок дефіциту йоду, та майже 700 мільйонів населення планети хворіє на ендемічний зоб.  Такі масові проблеми зі здоров’ям відбуваються через нестачу цього елементу в ґрунті певних зон. До того ж від йододефіциту потерпають не лише люди, а й флора та фауна.

В Україні ще донедавна одним із найбідніших на йод регіонів вважали Закарпаття. Адже ця місцевість розташована не лише далеко від моря, а ще й дощі з гірської поверхні постійно змивають цей елемент. Але останнім часом неблагополучним регіоном вважається ще й Крим. Хворіють від нестачі йоду і жителі районів, що потерпіли внаслідок чорнобильської аварії. Кількість хворих дітей за останні два роки зросла утричі, а кількість операцій на щитоподібній залозі в 3,5 раза за п’ять років. Дефіцит цього елементу таблиці Менделєєва ставить під загрозу демографічну ситуацію та  подальший розвиток нації. Адже нестача йоду спричиняє безпліддя у жінок, високу смертність новонароджених, кретинізм та зниження інтелекту. Таким дітям важко навчатися в школі, вони не можуть здобути хорошу професію й адаптуватися в суспільстві. То на який технічний прогрес та державні звершення майбутніми поколіннями можна сподіватися?

Як же подолати цю проблему? Вчені не один рік поспіль б’ються над цим питанням. Аби поповнити необхідний запас йоду в організмі, найкраще споживати морепродукти. Але це далеко не всім по кишені. Ще не так давно в нас активно пропагували вживання йодованої солі. Та й цей продукт не досить ефективний. Адже леткий йод згодом просто випаровується із солі, а при термообробці його втрачається до 60 відсотків.

– Проблему йододефіциту в Україні розв’язати можна,– говорив на нещодавній  міжнародній науковій конференції професор Василь Мельниченко.– Українські вчені розробили новий метод подолання йододефіциту. Це насичення питної води багатоатомними катіонами йоду. Продукт ми назвали «Йодис-концентрат». Його виготовляють на основі мінеральної води з підземних джерел.  Якщо «Йодис-концентрат» додавати до продуктів харчування, то можна не лише запобігти хворобам, спричиненим нестачею йоду, а й знизити шкідливий ефект від опромінення щитоподібної залози радіоактивним йодом удвічі-втричі.

У багатьох країнах світу проблему йододефіциту розв’язують на державному рівні. Скажімо, у школах Угорщини діти п’ють воду, збагачену йодом, у сусідній Білорусі на птахофабриках  його додають до питної води для курей.

Українські вчені розробили технології виготовлення продуктів харчування з використанням «Йодис-концентрату»– хліба та хлібобулочних виробів, столової та мінеральної води, пастеризованого молока, йогуртів, кефіру тощо. Ці технології, до речі, застосовують в різних країнах світу.

Отож, вітчизняна наука доводить, що проблему цю можна успішно здолати.  Залишається лише  докласти зусиль з боку уряду та держави.