Три плюс один

Реальність цієї комбінації має засвідчити сьогоднішній поєдинок у Південному

Другий фінальний тур у шістці найкращих завершився матчем одеських і миколаївських «муніципалістів». Одесити сповна скористалися перевагою свого майданчика і відірвалися від одноклубників, але випередити «зухвальців» із Сум у турнірній таблиці так і не змогли.

«Сумихімпром», обігравши на старті другого етапу головних претендентів на титул – «Азовмаш» і БК «Київ», промовисто засвідчили, що в українському баскетболі з’явився ще один клуб, реально спроможний зійти на п’єдестал пошани. Оскільки ж він виявився четвертим у когорті найкращих, то боротьба за три комплекти нагород обіцяє стати не менш інтригуючою, ніж власне чемпіонська гонка.

«Зухвальці» з провінційних Сум – українська команда з прибалтійськими принципами організації справи. Тренує її 61-річний литовський фахівець Римантас Ендрияйтис, а тон задають наші майстри – брати Кривичі, що відзначаються неабиякою стрілецькою влучністю, та обдарований «малюк» Буцький, один з найуспішніших «диспетчерів» у вітчизняному баскетболі, на якого вже звернули увагу й наставники національної дружини. Прийшлися до двору й кілька співвітчизників тренера, у тому числі й Каукенас – непересічний баскетбольний снайпер із по-справжньому чіткою перспективою. За словами самих «хімпромівців», Ендрияйтис «поставив» у колективі дисципліну – побутову та ігрову – на такий рівень, що творчий потенціал окремих виконавців і команди в цілому відтепер матеріалізувати значно легше, ніж за часів попередника литовського тренера. Домашня перемога над «беками» і гостьовий тріумф у Маріуполі лише підтвердили оцінки лідерів «Сумихімпрому». Проте головним екзаменом для команди, що несподівано для всіх зійшла на четвертий щабель турнірного реєстру, буде сьогоднішня зустріч у Південному. Бо не виключено, що БК «Київ» і «Азовмаш» просто недооцінили провінційного суперника. Натомість «Хімік», якому «Сумихімпром» намагаються ускладнити чемпіонатне життя, уже навчений гірким досвідом грандів…