Кабмін: мрії і реалії

Не чекаючи ста днів своєї діяльності, уряд вирішив прозвітувати за сімдесят. На зустрічі з журналістами прем’єр Юлія Тимошенко, віце-прем’єр Микола Томенко та три міністри – Віктор Пинзеник, Олександр Баранівський і В’ячеслав Кириленко говорили оптимістично, але посміхалися рідко. Пояснили: їх не засмучують перспективи, а лише втомлює рутинна праця. А вона вже дала позитивні результати.

Наша влада любить цифру 10: стільки «кроків назустріч людям» обіцяв ще кандидат у президенти Ющенко, стільки ж пріоритетних цілей мав новий держбюджет, уряд теж розділив на десять пунктів результати своєї діяльності.

Із 8 квітня уряд виплачує підвищену мінімальну пенсію – 332 гривні. Крім цього, до липня пенсіонери отримуватимуть ще по 37 гривень щомісячно – різницю за січень-березень. А ті, хто мав чималий трудовий стаж, добру зарплату, не потерпатимуть від зрівнялівки: середній розмір пенсії зросте із 316 до 383 гривень.
У квітні також на 10,7 відсотка підвищено мінімальну зарплатню лікарям, освітянам, науковцям, працівникам культури та іншим бюджетникам. Відтак їхні зарплати збільшуватимуться щоквартально і до кінця року зростуть на 57 відсотків. Зрівнялівку подолають і в зарплатах, залежно від кваліфікації працівника.

Допомогу при народженні дитини – 8470 гривень – уряд вирішив таки виплачувати не товарами, а грошима. 3357 гривень – одразу. Решту – щомісяця упродовж року. За тим, на що батьки витрачають дитячі гроші, наглядатимуть із місцевих управлінь соцзахисту.

Більш ніж удвічі збільшили допомогу дітям-інвалідам (219 – 453 гривні, а було 105-180) та інвалідам дитинства (156 – 516 грн. проти торішніх 75 – 225).

За підрахунками урядовців, реальні доходи населення зросли на 41,8 відсотка, порівняно з минулим роком. У квітні вони зростуть ще більше за рахунок перелічених вище соціальних програм.

Але найбільша гордість урядовців – дохідна частина бюджету. Попри прогнози песимістів, доходи бюджету на 1,5 мільярда гривень перевищили запланований показник. Найбільше постаралася митна служба: в ході березневої програми «Контрабанда, стоп!» митниця перевиконала план на 42 відсотки. Податківці теж перерахували до бюджету на 22 відсотки більше, ніж від них очікували. Юлія Тимошенко пояснює це просто: руйнуються тіньові схеми. І прогнозує, що за рахунок надпланових надходжень до держбюджету в другому півріччі пенсії і зарплати можуть знову збільшити.

Кабмін обіцяє навести лад на ринку пального. Зростання цін тут зумовлена не стільки сезонним попитом чи підвищенням Росією експортного мита, скільки, на думку урядовців, змовою монополістів-нафтопереробників. Тому уряд 9 квітня постановив обмежити торговельні надбавки на нафтопродукти до 15 відсотків. Якщо якась АЗС перевищить встановлену ціну, то, крім штрафу, перерахує різницю прибутку до бюджету. А ось ціна дизпального для сільськогосподарських виробників на період  посівної кампанії не повинна перевищувати 2,4 тисячі гривень за тонну. «Якщо в якийсь район дизпальне постачають дорожче, то це надзвичайна ситуація, про яку прошу повідомляти уряд», – наголосила прем’єр. І додала, що структури податкової адміністрації, МВС, Мінекономіки вже мобілізовані для проведення моніторингу на ринку пального. А на кожному НПЗ працюватиме урядовий контролер. Тимошенко впевнена, що такі заходи використовують в усьому світі.

Жорстко контролюватиме уряд також ситуацію на ринку м’яса. А його подорожчання, на думку урядовців, зумовлене перекриттям каналів контрабанди та саботажем певних структур. Кабмін уже домовився з керівниками підприємств птахівництва про зниження оптово-відпускних цін до 10 гривень за кілограм м’яса бройлера.

Півмільярда гривень виділено на закупівлю м’яса в держрезерв, аби шляхом інтервенції насичувати ринок м’ясопродуктів. Буде знижено ставку мита на ввезення з-за кордону високоякісного м’яса. На усіх ринках виділятиметься до 20 торгових місць безпосередньо для виробників м’яса, витісняючи таким чином посередників-спекулянтів. Урядовці радять сільським дядькам не боятися ні адміністрації ринків, ні ветеринарних контролерів, а також не нести їм хабарів. Про порушення цих правил, а також про завищення цін на м’ясо, уряд просить повідомляти. Запроваджено також певні стимули для збільшення поголів’я тварин, а також утримання молодняка до певної кондиційної ваги. Поголів’я, як вважає прем’єр, припинять різати і до кінця року Україна буде забезпечена повністю м’ясом власного виробництва.

У Кабміні розробляють широкомасштабну програму забезпечення населення житлом. Планується створити державний іпотечний фонд, який під низькі відсотки (а для малозабезпечених категорій – безвідсотково) надаватиме житлові кредити на 15-30 років.

У планах – оголошення відповідного конкурсу серед усіх вітчизняних та зарубіжних будівельних організацій. Мешканців п’ятиповерхових «хрущовок» Кабмін хоче переселити у більші квартири нових сучасних будинків у тому ж мікрорайоні. Тимошенко обіцяє, що буде створено навіть спеціальні сервісні служби безоплатного переселення літніх людей.

І знову від мрії до реалій. Весняно-посівні роботи через погоду почалися пізніше. Все ж південні регіони вже завершують посівну кампанію. Трохи відстають вісім областей – Житомирська, Київська, Луганська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська та Чернігівська. У ці області поїдуть урядові команди з п’ятьох осіб – організаторів, які моніторитимуть ситуацію щогодини. Крім цього, на кожному заводі з виробництва хімічних добрив працюватиме особистий представник прем’єра. Він стежитиме, аби ціни були справедливими, а також, щоб добрива (як, до речі, і дизпальне) до травня не вивозили за кордон.
У зв’язку із «залповим» підвищенням пенсій і зарплат, Національний банк вилучив з обігу адекватну кількість грошей, аби не стимулювати інфляцію. Крім того, уряд закликав виробляти більше продукції, аби, як сказав Віктор Пинзеник, кожну гривню на ринку вже очікували нові товари й послуги.

Знову до мрій. Як пообіцяла Юлія Тимошенко, за два місяці уряд розробить схему повернення населенню колишніх заощаджень, зокрема вкладів Ощадбанку СРСР. Поживемо – побачимо. Тим більше, що прем’єр закликала: «Довіряйте уряду як лікарю. Хоч ліки не завжди солодкі». І попросила не слухати тих, хто з телеекранів ллє сльози. Бо, за її словами, прийшов час, коли й в Україні «багаті теж плачуть». А «уряд йде як караван», запевнила Тимошенко, перефразовуючи відомий вислів.