Деміївський ринок замість пивзаводу

Невдовзі розпочнеться реконструкція Московської площі. Презентація проекту відбулася в столичній мерії. Був на ній присутній і міський голова Олександр Омельченко. До його зауважень прислухалися: з’ясувалося, що мер спеціально побував на місці майбутніх робіт і має щодо них власну думку.

Проектанти як першочергову визначили реконструкцію підходів до площі, зокрема вулиці Кіровоградської. Завдовжки вона три кілометри, завширшки – 15 метрів (повноцінні 4 смуги). Орієнтовна вартість робіт – близько 25 млн. грн. Великих перекладок інженерних мереж не буде, вирішення потребуватимуть лише майнові питання. Олександр Омельченко розпорядився: «Так, саме з Кіровоградської слід розпочинати. Я проїхав нею кілька разів. Цілковитий безлад. Амбари будують, центр продажу машин аж тротуари прихопив. Усього цього не повинно бути. Усе треба впорядкувати. Попередьте, надішліть усім приписи».

Для повноцінного функціонування реконструйованої Московської площі потрібно ліквідувати Деміївський ринок. Через площу проходить близько 150 тисяч авто за добу, а спроектована розв’язка без ліквідації ринку працюватиме лише на 80 відсотків потужності. Перший заступник голови КМДА Валерій Борисов пояснив: «Із іншого боку ринку – перший пивзавод. Його донецькі власники були в мене на прийомі і розповіли, що завершують розробку проекту торговельного центру на базі пивзаводу. Він автоматично поглинає Деміївський ринок, звідки торговельники зможуть перейти до нового комплексу». Олександр Омельченко констатував: «Запишіть до протоколу, що пивзавод (погоджено з власником) буде закрито, і за рахунок власника-інвестора зведено громадсько-торговельний комплекс. На це потрібно 2-3 роки».

Центральний автовокзал перенесуть на Кільцеву дорогу, а його приміщення залишиться. Окрема стаття витрат – транспортна естакада над площею, завдовжки 600 метрів, шестисмугова, орієнтовною вартістю 150 млн. грн. Однак автори проекту зазначили, що естакаду потрібно зводити в останню чергу.

Голова Голосіївського району Тетяна Строкань розповіла: «На Червонозоряному проспекті є житловий будинок № 196, мешканці якого неодноразово зверталися до Голосіївської районної влади з приводу високої загазованості повітря. Там 62 квартири, 167 мешканців». Міський голова одразу дав оцінку: «Якщо людям там погано жити через загазованість – потрібно за кілька років відселити мешканців і знайти господаря цьому будинку для облаштування в ньому офісів».