Передумови появи етнічних кварталів

У той час, коли чимало українців шукають кращої долі в зарубіжжі, до Києва сотнями прибувають вихідці з «теплих» країн «третього світу». Тут вони прагнуть розвинути свою «чорну» діяльність.

Начальник управління у справах національностей та міграції Володимир Новік на розширеному засіданні колегії КМДА зауважив, що за останніх дев’ять років до Київського управління з проханням надати притулок в Україні звернулося майже 22 тисячі іноземців з близького й далекого зарубіжжя. «За своїм соціальним статусом це здебільшого малоосвічені або зовсім неосвічені особи – вихідці з відсталих аграрних регіонів Південно-Східної Азії, Близького та Середнього Сходу, Центральної чи Південної Африки», – зазначив він. За його словами, серед прибульців – чимало кримінальних елементів, які займаються торгівлею наркотиками, контрабандою людей, також багато носіїв інфекційно небезпечних хвороб.

Загалом же статус біженця отримали близько тисячі з тих, хто звернувся до управління (455 з них цей статус з різних причин вже втратили), а тимчасовий притулок – майже 400 осіб (вже втратили більш як 250 осіб). Тож нині на обліку в управлінні перебуває лише 634 біженці. Пан Новік розповів, що на обстеження на небезпечні хвороби було направлено 4620 іноземців. У 36 із них виявлено туберкульоз. А за даними ГУ МВС України, в Києві торік на обліку перебувало більш як 30 тисяч іноземців, з яких близько 7 тисяч – студенти. Аби контролювати ситуацію у столиці, оперативні служби постійно наглядають за «підозрілими точками», яких нині офіційно майже дві тисячі. З’ясувалося, що серед нелегалів, яких виявляють у найманих квартирах, більш як тисяча кавказців. «Київ поступово перетворюється в накопичувач великої кількості іноземців. Тут уже з’являються перші передумови створення етнічних кварталів поблизу великих ринків та на житлових масивах», – наголосив пан Новік.